Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Vihreitä ei suljettu kuntavaaleista!


Vihreiltä ei estetty osallistumista käynnissä oleviin kuntavaaleihin vedoten puolueen ohjelmien puutteellisuuteen ja niiden vahvistamisessa ilmenneisiin epäselvyyksiin. Ei käynyt niin, että suurin osa ehdokkaista hylättäisiin, vaan päinvastoin jopa sitoutumattomia ehdokkaita on paljon.


Kaikkein ilahduttavinta on, että erikoisen inklusiivisen kansanliikkeen eli Kansanpuolueen ehdokkaat pääsivät vapaasti osallistumaan vaaleihin eri puolueiden mukana, kun päättivät olla osallistumatta omana puolueena. 
Hiljattain puoluerekisteriin ei estetty pääsemästä Feminististä puoluetta, Liberaalipuoluetta - vapaus valita, ei Piraattipuoluetta eikä Suomen Eläinoikeuspuoluettakaan. Kannattajakortteja ei hylätty pelkkien kirjoitusvirheiden tai väärässä paikassa olevien pilkkujen perusteella.


Monella paikkakunnalla ei ole ainoastaan yksi puolue asettanut ehdokkaita, vaan voi valita useasta puolueesta. Edes opposiotiopuolueet eivät loista poissaolollaan.


Myöskään vaalikampanjoita ei  tietääkseni ole erityisemmin häiritty. Viime lauantaina Multialla ja lähiseuduilla oli vihreiden vaalitilaisuuksia, joita poliisit eivät häirinneet, eikä ketään pidätetty. Kunnan työntekijät eivät ole repineet vihreiden sen enempää kuin vasemmistonkaan julistetta alas.


Tänään kävin äänestämässä ennakkoon. Minulle annettu äänestyslappu oli tyhjä. Äänestyskopit olivat keskellä huonetta ja äänestyskuoret laitettiin avoimesti laatikkoon kahden virkailijan väliin. En käsittänyt, missä voisi olla salaovi, josta lisävirkailijat voisivat kulkea uurnalle huomaamatta. Ja en tiedä kuvittelinko vain, mutta kuoririvi vaikutti sen kokoiselta, että kuoria ei ollut tuotu siihen ennen vaalihuoneen avautumista.


Minusta nämä naisvirkailijat olivat ystävällisiä ja asiallisia, eikä heillä mielestäni ollut räikeää meikkiä eikä korostetun kuohkeaa kampausta. Vartijoita ei ollut ulkona eikä sisällä. Odotin edes torvisoittoa ja lettuja. Ei ollut!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset