Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Miksi perustulo, verot ja pienet tuloerot,rautalangasta

  • Olisiko sinulla 2 miljoonaa ruplaa kollegan lapsosen verisyövän parantamiseen???
    Olisiko sinulla 2 miljoonaa ruplaa kollegan lapsosen verisyövän parantamiseen???

 

Jos et kannata perustuloa ja pieniä tuloeroja, painu Venäjälle, viihdyt siellä varmasti. Se on sinun ihannemaasi!

 
Venäjä on huonosti toimiva yhteiskunta, jossa edes palkka ei aina riitä minimitoimeentulon tasolle ja tuloerot ovat mielettömät. Aivan oikein huomioit nyt, että nykyisistä Suomen päättäjistä suuri osa haluaa kaikin voimin tehdä Suomesta toisen Venäjän.


Minäkin tosin viihdyn Venäjällä, mutta eri syistä. Suurin viihtyvyystekijä on varmaan paitsi mielekäs työ opetuksen ja sukukansojen parissa myös se syvä inhimillisyys, mitä julma yhteiskunta voi parhaissa uhreissaan synnyttää.


Suurten tuloerojen, olemattoman sosiaaliturvan, toimimattoman yhteiskunnan karmeimpia ilmentymiä on silti raskasta sivustakin seurata. Minäpä kerron ja näytän kuvin millainen on huonosti toimiva suurten tuloerojen yhteiskunta. Vuonna 2002 rutiiniverikokeessakin käyminen tavallisella kansanpoliklinikalla oli vastenmielinen kokemus. Potilaan piti itse käydä ostamassa ohjeiden mukainen ruisku, muistaakseni yhdellä ruplalla (sic!) viereisestä apteekista, sitten kipittää jälleen takaisin poliklinikalle jonottamaan tuntikausia epämääräisessä jonosysteemissä pääsyä toimenpiteeseen.


Venäjän terveydenhoidolla ei ole varaa edes yhden ruplan ruiskuun, joten mitäs sitten kun ihminen sairastuu vakavasti esimerkiksi syöpään, jonka tehokkaat hoidot ovat huippukalliita. Nyt potilas ei selviäkään yhdellä ruplalla, vaan häneltä on löydyttävä omaisuus, mikäli haluaa mahdollisuuden jäädä eloon. Jostain raportoitiin taannoin tapauksista, joissa syöpäpotilaat mieluummin päättivät itse päivänsä, kuin jäivät yrittämään tähtitieteellisten summien haalimista. 


Monet oikeistolaiset, jotka toitottavat, kuinka ihmisellä pitää olla oikeus rikastua määrättömästi, mainitsevat myös, että eivät rikkaat ole pahoja, eikä heidänkään etu ole, jos muut voivat huonosti. He ovat täysin oikeassa: rikkaat ovat usein hyviä ja anteliaita ihmisiä. Kukapa normaali ihminen haluaisi seurata vierestä tumput suorina, kuinka köyhä ystävä kuolee syöpään? Kun hyvin toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa esim. pohjoismaiseen tyyliin ei ole, tilalle tulee huonosti toimiva ja epätasa-arvoinen hyväntekeväisyysyhteiskunta. Näitähän on maailmalla paljon muitakin kuin Venäjä, esim. USA tai Intia, mutta niistä minulla ei ole kokemusta. Venäjällä oli, ehkä on vieläkin, peräti televisio-ohjelma, jossa teemana oli hyväntekeväisyyttä harrastavat rikkaat, jotka pelastavat lähimmäistensä henkiä.


Anteliainkaan, valistuneinkaan rikas yksityishenkilö ei kuitenkaan voi korvata okeudenmukaisesti yhteiskunnan tehtävää pitää huolta jäsenistään. Maksat joko veroja tai hyväntekeväisyyssummia tai sitten annat lähimmäistesi kuolla ja painut hyvällä omalla tunnolla etelän lämpöön vaikka.


Venäjällä kadunvarret ja venäjänkielinen facebook-maailma (esim. sivu Поможем всем миром) vilisevät avustuspyyntöjä pulaan joutuneilta kansalaisilta. Oheinen kuvani on asuntolani ulko-ovesta. Siinä pyydetään avustusta romaanisten kielten laitoksen opettajan lapsen 2 miljoonaa ruplaa maksavaan hoitoon. Sanomattakin on selvää, että huijarit haistavat tässä loistavan bisneksen: voikin olla, että ammattimaiset syöpähuijarit saavat rikkailta kiskottua rahat, kun taas aidot syöpäpotilaat menehtyvät rahaongelmien alle. Kuinkakohan edullisesti talon myyminen tai muu taloudellinen perikato ylipäänsä vaikuttaa sairaan toipumiseen...


Venäjään kuuluvassa Udmurtiassa 200-300 euroa on monen yliopistolaisen palkka ja 565 on jo hurja palkka, joka eräällä kollegallani on, kun hänellä on 1,5 työpaikkaa, joista toinen rahakkaampi kuin yliopisto. Venäjän minimipalkaksi mainitaan 120 euroa, mutta juoksevia asioita hoitavalla henkilökunnalla se on ainakin Udmurtian valtionyliopistossa jäänyt alle sadan euron. Kukaan ei  yleensä jää eläkkeelle, koska eläkkeellä ei elä. Tai eläkkeelle jäädään usein yhdestä virasta ja etsitään toinen työpaikka loppuelämän ajaksi.


Yrittäminenkin Venäjällä kukoistaa edelleen, suorastaan huipussaan se oli vielä reilut 10 vuotta sitten: seisoskelua tuntikausia parin jäätyneen banaanin tai maitopurkin takana kadunkulmassa, jos joku parilla kopeekalla sattuisi ostamaan. Kovinkinko järkevää ja kannattavaa?


Millään ei tunnu kaikille menevän perille, miksi veroja maksetaan, miksi tukia maksetaan, miksi kaikista ihmisistä kannattaa pitää huolta. Sosiaalietuudet ja perustulo eivät ole "ilmaista rahaa" vaan yhteiskunnan erittäin kannattava taloudellinen sijoitus, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Toivottavasti jatkossa jaetaan enemmän ja ennen kaikkea entistä oikeudenmukaisemmin. Tämänkin vuoksi olen politiikassa. Perustuloa ja hyvinvointiyhteiskuntaa vastustaville suosittelen lämpimästi uudelleenkasvatusleiriä Siperiassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Eikö onnellinen yhteiskunta synny siten että jokainen saa kontribuoida sen mukaan mikä tuntuu hyvältä? Esimerkiksi sinä voit maksaa enemmän ja joku joka kokee että liksa ei riitä, maksaa vähemmän.

Ei se ole reilua että vaatii muilta enemmän kun voi vaatia itseltään enemmän.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Mm. Kelasta on juuri tehty Venäjän valtionhallinnon virasto. Jos et tykkää suunnasta, allekirjoita: https://www.adressit.com/kelan_johto_vastuuseen

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tää on taas tätä perusvihreyttä. Liberalismia parhaimmillaan. Kaksi mustaa vaihtoehtoa.

Elä kuten me haluamme ihan vapaasti tai painu pois. Jotenkin sellainen 70 lukulainen henki.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voi olla hyvinkin. Olin 70-luvulla kovin nuori.

Tässä oli yhtenä pointtina saada lukija ajattelemaan, millaista yhteiskuntaa toimillaan ajaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Etkö näe muita vaihtoehtoja todella?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No ainahan on välimuotoja ja esim. Udmurtiassa päin onneksi löytyy yhteisöjä, jotka korvaa yhteiskunnan ja valtion toimintoja. Eläviä kyläyhteisöjä esimerkiksi ja omavaraistaloutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset