Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Mikä mahdollistaa äärikarismaattisuuden synnyn?


1. USKONNOLLINEN SIVISTYMÄTTÖMYYS. Liikkeet, jotka vääristelevät Raamattua mielensä mukaan tai, joissa ylipäänsä Raamattuun kirjoitettu sanoma ei ole etusijalla, saavat helpoimmin kannattajikseen ihmisiä, jotka eivät juurikaan itse tiedä, mitä siellä Raamatussa lukee.


2. MITÄTTÖMÄT OPPIKIISTAT. Se, että kristinuskon kuppikunnat keskittyvät pienten, merkityksettömien oppierojensa korostukseen, mahdollistaa lopulta suuret erot ja huijauksen. Kun esitetään, että kaikki erot olisivat yhtä vakavia, ne suuret ja vaaralliset erot, ihmisten tarkoitukselliset huijaukset, nähdään vain samanlaisina oppiriitoina. 


3. EKUMENIA. Toisaalta mennään usein toiseen äärilaitaan: kun niitä eroja on, niin älkäämme sitten niihin kiinnittäkö huomiota. Ekumenia ymmärrettynä sillä tavalla, että eroilla ei ole merkitystä ja niihin ei sovi kiinnittää huomiota ja kaikkea uskonnollisuutta täytyy suvaita, valmistaa jälleen tietä huijarien omille opeille.


4. USKONTOKRIITTISYYS. Myös uskonnottomat, ateistit ja uskontokriitikot kannustavat uskonnollisten ääriliikkeiden syntyä, jos he eivät näe eroja uskonnollisissa liikkeissä. Jos he tuomitsevat raivokkaasti kaiken, missä ilmenee jotain uskoa yliluonnolliseen, he eivät kohdista huomiota siihen, mihin pitäisi, eli vaarallisiin äärimuotoihin. Niin kovasti kuin uskontokriitikot haluaisivatkin nähdä kaiken uskonnollisuuden yhtä vahingollisena, niin ei ole, eikä uskonto ja uskomukset koskaan katoa maailmasta. Näin ollen kannattaisi säästää panokset niihin ilmiöihin, jotka ovat selvästi haitallisia ja yleisten moraalikäsitysten vastaisia ylilyöntejä. 


5. KARISMAATTISET KRISTILLISET PAINOTUKSET. Monissa kristillisissä piireissä uskotaan vakaasti Jumalan toimintaan myös nykyään. Näin kai pitää ollakin. Ei kai muuten kristitty itseänsä kristittynä voi pitääkään. Kun tätä Jumalan toimintaa odotetaan puhujien kautta, kun puhujien odotetaan saavan kuulijoille räätälöityä Jumalan sanaa, pitäisi olla erittäin tarkkana, että sanoma on kuitenkin Jumalan sanaa, ei puhujan omaa keksintöä. Tässä ilmeisestikään ei ole oltu riittävän valppaina. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Lisäisin listaan vielä itse karisman. Maallinenkin konsultti-, life coach-, luennoitsija-, julkkispsykologi jne -skene on täynnä pelkällä karismalla vetäviä massahurmaajia ja naistennaurattajia. Näitä tonydunderfelteja sun muita narsisteja.

Ja mitä tulee ehdotukseesi uskonnottomien kritiikin suuntaamisesta, niin olet kyllä oikeassa ääriliikkeiden suhteen. Mutta valtaa käyttävän ja siinä sitkeästi roikkuvan valtavirtakirkon arvostelu on tietenkin eri juttu ja kyllä sitäkin tarvitaan. Miksiköhän muuten suomalainen pertsakirkko antaa lahkojen olla niin rauhassa, eikä esim. aktiivisesti varoita jäseniään niistä?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Vahva persoonainen ja sujuva esiintyjä auttaa ainakin jonkin verran. Katsokaapas joskus Hitlerin parhaita puheita ja verratkaa niitä joihinkin suomalaisiin "herätysaarnaajiin". Käsien elekieli ja äänenpainotus ja sävy ovat osittain samankaltaisia. Hyvä "saarnamies" olisi pystynyt pitämään Hitlerin puheen siinä missä Hitler heidän saarnansa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Paavalikin uskoi hänessä olevan Herranhengen, sillä yleensä hän kirjoitti, näin sanoo Herra, mutta kerran kirjoitti,"Näin sanon minä ja minä uskon, että minussakin on Herranhenki"!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Alustajan profiili herättää, jos ei muuta :), niin kysymyksen: kenen ehdokkaaksi aiot ryhtyä ja missä?

Oma näkemykseni karismasta on vähän sama kuin Max Weberin. Vallankäyttöä on neljää tyyppiä: väkivalta, arvovalta, talousvalta ja virkavalta. Vain viimeksi mainittua voidaan leikkisästi kutsua demokratiaksi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minä vai? Seuraavaksi Vihreä Keurusseutu ry:n ehdokkaana Multialla kuntavaaleissa. Udmurtian valtionyliopisto vain määräaikainen työpaikkani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset