Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Erityisen tuomittavaa kristillisyyttä


Mikä nykyaikaisessa muodikkaassa äärikarismaattisessa liikehdinnässä sitten on niin pahaa ja tuomittavaa? Tässä havainnollinen lista dokumentointeineen:


1. ANEKAUPPA. RAHAN RAIVOKAS HUIJAAMINEN VÄHÄOSAISILTA.
Tästä järkyttävä esimerkki videon kohdassa (video I: 1h 5min). Samaa on kuultu Suomestakin jo eräistä liikkeistä: määritelty summa, mikä täytyy pistää kolehtihaaviin, että saarnan siunaukset toteutuisivat. Edes keskiajalla ei varmaankaan päästy rikollisella ja epämoraalittomalla anekaupalla samanlaisiin miljardivoittoihin kuin nykyään. Ennen muinoin ja toivoakseni vielä nytkin joissain paikoissa kerätään kolehtina vapaaehtoinen uhrilahja. Kuinka kauas tästä on tultukaan äärikarismaattisissa piireissä. Tämä on pahinta rikollisuutta/syntiä, mitä kuvitella saattaa. Tämä ei ole pelkkää rikollista huijausta, vaan huijausta uskonnon varjolla ja psyykkistä väkivaltaa.


2. JUOPUMUS. Raamattua vääristelemällä on saatu aikaan hengestä juopumisen ideologia. Tätähän on jo Suomessakin ollut pitkään. Hetkinen, eikö juopumus ole ollut yhteiskunnassa melko paheksuttua ja aikaisempien kristillisten arvojen mukaan hyvin paheksuttua, jopa syntiä? Nyt sitä matkitaan hengellisissä kokouksissa! Mitä rienausta! Videoita tästä on aikaisemmissa blogeissani.


3. TANSSIMINEN JA YLISTYS. Kuten juoppous myös tanssiminen ylipäänsä on nähty joissakin uskonnollisissa piireissä ennen syntinä, voidaan nähdä vieläkin. Itse en ole koskaan tätä ymmärtänytkään. Mutta joka tapauksessa, miksi entisestä synnistä on tullut kokoussaleissa harjoitettavaa hengellistä toimintaa? Eikö liikuntaa voi harrastaa muuallakin? Tähän liittyy usein tolkuton ylistys, jonka pitäisi muka olla jotenkin vapaata ja spontaania, mutta todellisuudessa siinä soitetaan kuolettavan tylsää ja unettavaa musiikinkaltaista kilkutusta ja toistetaan mitään sanomattomia fraaseja valkokankaalta ja esim. huojutaan naurettavasti puolelta toiselle. Sekä musiikki että sanat häipyvät mielestä heti kun tilaisuus on ohi. Nämä sessiot voivat kestää tuntikausia. Tarkoituksena on tietysti jonkinlainen hypnoosi, jotta saarnaaja saa ihmiset pauloihinsa. 
Kun itse jo useita vuosia sitten törmäsin tähän nykyaikaiseen "ylistykseen" eräässä Suomen vapaakirkossa ja Izhevskin Filadelfia-seurakunnassa, ihmettelin, mistä vastenmielisyyteni ilmiötä kohtaan. Nyt ymmärrän, että tämä on äärikarismaattisuuden taudin ensioireita: tarkoitus laittaa aivot pellolle ottamaan vastaan eksytykset ja altistumaan huijauksille.


Voin helposti kuvitella, miten Jeesus itse nykyaikana ottaisi Raamatun ja Hengellisen laulukirjan ja humauttaisi näitä heilujia näillä päähän (tai ehkä sentään vain paukauttaisi ne pöytään?) ja kysyisi, miksi nämä ei enää kelpaa ja huomauttaisi, että rukoushuone ei ole mikään voimistelusali. Mitä varten kirkkosaleissa ja rukoushuoneissa on tuolit? Tuolitanssia vartenko?


4. KIELILLÄ PUHUMINEN RYHMÄPAPATUKSENA. Aikaisemmin tämä ilmiö on ymmärretty lahjaksi, jonka saa jos saa. Näissä äärikarismaattisissa piireissä kielillä puhutaan teknisenä urheilusuorituksena. Tästä järkyttävä pätkä videolla, jossa saarnaaja opettaa kielillä puhumisen tekniikkaa: video I kohta 15 min 20 s.


5. IHMEET KAIKEN KESKIÖSSÄ. Äärikarismaattiset levittävät sellaista harhaa, että ihmeet ovat ilman muuta Jumalan toiminnan merkki. Ihmeitä tosiasiassa kuitenkin tapahtuu tai väitetään tapahtuvaksi kaikissa uskonnoissa ja uskonhaaroissa. Useat niistä luulevat, että ihmeitä tapahtuu vain heidän omassa uskonnossaan, mikä muka todistaa, että tässä on ainoa oikea uskonto. Näin väitti eräskin Kirovissa tapaamani ortodoksikirkon nainen, kun ihmetteli, miksen innokkaasti pussannut jonkun pyhimyksen ihmeitä tekeviä jäännöksiä. Hänen mukaansa vain ortodoksikirkon piirissä tapahtuu ihmeitä. Tämän kaiken mahdollistaa ihmisten uskonnollinen sivistymättömyys: ei tiedetä eikä haluta tietää mitään mistään muusta uskonnollisuudesta kuin siitä omasta, jos siitäkään. 


Äärikarismaattisuudessa ihmeisiin viitataan myös muodikkaasti termillä USKON DEMONSTRAATIOT.  Patrick Tiainen Uskon sanasta ilmaisee sivullaan 9.12. varsin suoraan, että ihmeitä kaivataan ja niitä täältä pesee:
"Maailma ei kaipaa kristittyjen hienosti muotoiltuja teologisia toteamuksia. Suomi ei kaipaa voimatonta evankeliumin julistamista. Ihmiset eivät kaipaa selittelyjä, määrittelyjä ja teorioita, vaan uskon demonstraatioita. "


Yksi ihmeiden muoto menestysteologiassa on parantumiset. Jos ihminen paranee, se on saarnaajan ansio. Jos ihminen ei parane, se on hänen omaa syytänsä. Joissakin äärikarismaattisissa piireissä parantaminen on kääntynyt sairaiden pahoinpitelyksi: heitä potkitaan päähän ja vatsaan, video II.


Joskus ihmeet ovat mauttomia taikatemppuja: kultahippuja, höyheniä, öljyä, kaatumisia jne. 
Yksi huijauksen muoto on keksityt tarinat matkoista taivaaseen.

 

6. JUURIEN HÄVITYS. Joissakin lestadiolaisliikkeissä kuulemma luetaan Laestadiuksen postillaa ahkerasti kokouksissa ja luterilaisessa kirkossakin Lutherin rooli on avoimesti esillä. Tämä on rehellistä ja oikein, kun kerran uskotaan, että nämä herrat ovat oikein tulkinneet kristillistä uskoa. Äärikarismaattisuudessa on toisin: juuret häivytetään. Äärikarismaattiset saattavat varastaa toistensa tekstejä ja esittää niitä omina ilmestyksinään.

 

7. SUOMI KRISTUKSELLE. Tämä on Uskon sanan yksi iskulause. Siinä ei välttämättä ole mitään kummallista, jos sillä tarkoitettaisiin suomalaisia, mutta ei: sillä todella tarkoitetaan maata, mikä perustuu menestysteologisiin oppeihin. Minä kun olen ymmärtänyt, että Kristus olisi kiinnostunut ihmisistä. Mitä hän maalla tekisi? Suomalaisia perunoitako aikoi kasvattaa?

 

Vaikuttaako normaalilta?

Tässä kuvatun kaltaista rikollista pseudokristillisyyttä Donald Trump liehakoi. Onkohan muuten selvillä, miten hänen omat miljardinsa on tienattu?


Tällaista rikollista pseudokristillisyyttä hivuttavat Suomeen, ovat jo pitkään hivuttaneet, Suomen äärikarismaattiset piirit, kuten Uskon sana, Missiomaailma ry, Nokian herätys, City-seurakunnat yms. 
Tämä syöpä on Suomessa levinnyt jo järkyttävän laajalle. Kristillinen Yhteisö Lahti -seurakunnan sivuilta käy ilmi, että 22.-23.4.2016 siellä vieraillutta Tiaista on rynninyt katsomaan niin paljon väkeä, että kaikki eivät ole sisään mahtuneet. Poriin perustetaan 27. tammikuuta toinen Uskon sana -seurakunta.


Kun olen kirjoittanut uus- tai äärikarismaattisuudesta, joku on luullut, että kyse on jostain lahkojen välisestä opillisesta riidasta. Tästä ei ole kyse. Opillista analyysia äärikarismaattisuudesta löydät youtubestakin muutenkin yllin kyllin (esim. Mauno Mattila ja Juha Norolampi).


Minun näkökulmani on ihan yleinen, huolestuneen kansalaisen: miten pahasta ilmiöstä on kyse jo pelkästään yhteiskunnan yleisten moraalinormien näkökulmasta: ryöstäjistä, huijaajista, fyysisesti ja henkisesti ihmisiä pahoinpitelevistä rikollisista on kyse. Uskonnon nimissä ei voi ryhtyä rikolliseksi.


I video: https://
II video: https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228943...

Voitko vastata tähän kysymykseen, kun kerta ehdolla olet. Teet kartoitusta ja tutkimusta aiheesta. Kiitos.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voin tietysti. Olen miettinyt tuota asiaa, mutta mietin vielä ja vastaan myöhemmin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä Kristillinen Yhteisö Lahti Seurakunta lienee samaa huuhaata. Viestini poistui sieltä pikavauhtia:
https://www.facebook.com/kylsrk/?fref=ts

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tässäpä on tätä hyvää tietoa Uskon sanassa olleilta ihmisiltä Suomessa:
https://www.youtube.com/watch?v=wOsEH-tNWlM&t=237s

Tämä lienee vasta alkusoittoa, mikäli ei ilmiöön puututa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Alkuseurakuntien Jumalanpalveluksissa nautittii ehtoollista viiniä leivän kanssa ja moitittiin juopottelusta.
On vain yksi Jeesuksen Kristuksen kirkko, johon kuuluvat kaikki, jotka tunnustavat Hänet Jumalan esikoiseksi, sillä Raamatun mukaanhan Hän on Jumalan antamalla voimalla luonut kaiken, mitä on taivaissa ja maanpäällä.
Tosin raamatustamme on poistettu henkimaailman luomiskertomus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minun on vähän vaikea niellä tanssillisten elementtien hyödyntämämisestä syyllistämistä. Minusta ei voi vedota kirkon huonoimpaan piirteeseen, tanssikielteisyyteen, kun arvostellaan karismaattisia lahkoja.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Olisikin sitten oikeaa tanssia reilusti, mutta kun typerää heilumista musiikin tahdissa, joka ei yhtään tanssita.
Tässä kivaa uskonnollista tanssia, osallistuisin heti: https://www.youtube.com/watch?v=hXKJrh92jtw

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joo kiva video. Luulen muuten että juuri tuollainen tanssi kuin tuo zirk olisi tehokasta alkoholistien ja masentuneiden katkaisuhoidossa.
Mutta palataksemme asiaan, kaikki tanssi lähtee heilumisesta ja hytkymisestä. Hyvä yhteisö kehittää malleja tanssille. Tanssi on aina hyvästä.
Ei huonoja liikkeitä kannata arvostella siitä että niissä voi olla hitunen hyvää.
Unkarin järkyttävä jobbikliike on levittänyt ja elvyttänyt kansantanssiliikettä. Se asia on kultajyvä hukkakauran seassa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja sitä paitsi tanssiminen on ollut vielä paheksuttavampaa perinteisissä herätysliikkeissämme kuin kirkossa. Vieläkin on runsaasti vaikutusvaltaisia herätysliikkeiden saarnaajia, joiden mielestä tangomusiikki on syntiä ja laulajan esiintyminen tangomarkkinoilla kauhistus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta miksi liittoutua mänttien kanssa toisia mänttejä vastaan. Siinä menettää itsensä. On aivan selvää että tanssikielteisyys on vain ja ainoastaan mänttiä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä järkyttävä uutinen on lehdessäkin:
http://www.satakunnankansa.fi/satakunta/uusi-seura...

Kun lukee siellä kommentteja, on ihan kuin jollain rajat kiinni- tai persuryhmässä olisi: ei kuulemma mitään yhteyttä menestysteologiaan jne. Miten voi valehdella, niin, että korvat heiluu?
Jos sillä ei ole mitään tekemistä menestysteologian kanssa, muuttakoon nimensäkin.
Jos seurakunnan nimi on Uskon sana, se kyllä anteeksi vain julistaa peittelemättä, että kyseessä on uus- ja äärikarismaattinen, ei-kristillinen, populistinen ja menestysteologiaan perustuva seurakunta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset