Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Vaihtoehtomediat, natsit, populistit, uuskarismaattisuus - mikä yhdistää? Osa I


Valhe!

Ns. vaihtoehtomedioita eli provoblogeja (kuten MV), uusnatsistisia ryhmittymiä, oikeistopopulistista politiikkaa ja uuskarismaattista kristillisyyttä yhdistää rakenteellinen valhe. Tarkasteltuani ensin MV-provoblogia, sitten persuja ja viimeksi uuskarismaattisuutta blogikirjoituksissani, tulin miettineeksi, mistä eräänlainen déjà-vu -tunne tuli viimeisimpiä uuskarismaattisia kummallisuuksia analysoidessani: ikään kuin olisin jo kirjoittanut aiheesta, vaikka varmasti en ollut.  Jokin ei ole sitä, miltä se näyttää, uuskarismaattisuudessakaan. Tässä tarkemmin ajatuksiani em. ilmiöiden huijausstrategioista:


1. PROVOSOINTI. Ensimmäinen yhteinen nimittäjä kaikille mainitsemilleni ilmiöille on häpeämätön provosointi, niin häpeämätön, että usein menee läpi, kun muu yhteiskunta (perustuu edes jonkinlaiseen luottamukseen...) ei osaa edes käsitellä moista. Populistipuolueiden ja valhemedioiden (räikeimpänä esimerkkinä MV) provot tiedetään, eihän niistä mitään käteen jääkään kuin möläytykset. Mm. helluntaiherätys on aikoinaan virallisesti harhaopiksi nimennyt ja todennut Uskon sana -liikkeen ja menestysteologian (Suomen helluntaiherätyksen historia 1994: s. 356, talvipäivät 1984). 
Esim. tämän videon keskivaiheilla: https://

Mitä tapahtuu vuonna 2014 Kokkolassa? Sinne perustetaan Uskon sana -niminen seurakunta, joka sitten tuosta vaan tuppaa helluntaiseurakuntiin hypettämään uskon sanaansa... Ja mikä merkillisintä, vastaan otetaan ilmeisesti aika usein.


Ajatelkaamme, että Suomeen perustetaan Hitler Jugend - järjestö: -Heil kuulkaa vaan, Hitler-jugendista päivää! Voitaiskos me meidän uudesta Demokratiakeskeisestä puolueesta tulla pitämään teille nuorisoiltoja teidän puolueen kokouksiin? - No iliman muuta, pääasiahan on, että Demokratiaa tavalla tai toisella julistetaan. Kaikkien meidän pitää olla yhtä juu. Tervetuloa!
Näin siis kristinuskon kentällä: punaista mattoa vaan levitetään populistiseurakuntien ja natsikristittyjen eteen.

 

2. HIVUTTAUTUMINEN. Nämä ilmiöt eivät ole uusia. Niillä on pitkät juuret, joita ne eivät tuo esiin. Samat aatteet tuodaan eri nimillä esille uutena yhä uudestaan ja uudestaan, hieman eri muodossa, eri peitteellä ja eri mausteilla kokeillen, miten saisi ihmisiä mukaan. Taustat häivytetään. Uskon sana ei verkkosivuillaan kerro seurakunnan historiasta mitään, ei sen oppi-isistä kuten Kenneth Haginistä. En löydä Missiomaailman sivuiltakaan sanaakaan siitä, että se on uuskarismaattisen Nokian herätyksen jatkaja, saati muuta kuvausta historiallisesta ja opillisesta taustasta.


Tämä on tietysti hirveän naiivia, koska taustathan löytyy helposti, jos joku on niistä kiinnostunut. Mutta ilmeisesti taktiikka on tehokas, koska ihmiset menevät lankaan. Toisaalta nimi on reilusti Uskon sana, eikä esim. Kokkolan seurakunta tai Kokkolan rukoushuone, mikä tulisi olla nimenä, jos erityisiä uuskarismaattisia lahkotaustoja ei olisi. Samaa voi sanoa ns. MV-lehdestä. Jo nimi ilmaisee sen reilusti provoksi, mutta silti sitä markkinoidaan myös oikeana mediana. Persut ovat voineet närkästyä nimityksestä populisti, mutta puolueen taustat ovat silkkaa populismia, minkä tieteellinen erityisasiantuntija  puoluejohtaja onkin.


Emme ole populisteja, vaikka puolueemme perustuu populismiin. Lehtemme MV on silkka vitsi, mutta se on ainoa totuudellinen media. Natseja emme ole, vaikka natsejahan me olemmekin. Rasisteja olemme, mutta rasisteiksi meitä älkäätte haukkuko! Olemme uskonsanalaisia, joita emme suinkaan ole. 
Kuulostaa hyvin tyypilliseltä. Äkkiä on vaikea ymmärtää tällaisen jakomielisyyden tarkoitusta, mutta varsin hyvin näyttää tämäkin triviaali valheellisuus kansaan toisinaan uppoavan.

 

3. MITLÄUFER. Termi tulee historiasta, jolloin natseilla oli paljon myötäilijöitä, jotka eivät kuitenkaan itse olleet natseja. Tällaiset ihmiset ovat tarpeen niin vaihtoehtomedioille, natseille, populisteille kuin uuskarismaattisille liikkeillekin. Nämä hyväuskoiset laput silmillä hurskastelevat laumat ovat tärkeässä roolissa mainittujen ilmiöiden mahdollistajina. Tyypillistä heille on ilmeisestikin atomistinen ajattelu, he eivät millään näe kokonaisuuksia eivätkä yhteyksiä asioiden välillä. Kun roskalavalta löytyy sattumalta yksi helmi, heille koko roskalava on yhtä helmeä eikä sitä saa sanoa roskalavaksi. 


Vaihtoehtomedioita sananvapauden varjolla puolustelevia nousee aika ajoin.  Uuskarismaattisille tahoille on hyvin tärkeää saada hinnalla millä hyvänsä mistä tahansa isot tilat täyteen. Joskus ihmiset voivat olla uskomattoman kovapäisiä ja pitää panssarilappuja silmillään hyvin pitkään. Tällaiset ihmiset ylistävät provosoivasti facebookissaan erilaisia uusnatsijärjestöjä ja niiden tapahtumia, kuten soihtukulkueita, koska "onhan siellä ihan tavallisiakin ihmisiä". "Siellä seurakunnassa on hyvin miellyttäviä ihmisiä".

 

4. HEIL X! UTOPIAT. Pelastus on vain tässä ja me sen tuomme! Vaihtoehtomediat, uusnatsit, populistit ja uuskarismaattinen kristillisyys esittävät olevansa maailman ainoa pelastus ja totuus. Ne jyräävät alleen ja jättävät huomiotta ja halveksivat kaikkea aikaisempaa, muita medioita, muita puolueita ja muita kristittyjä, jotka ovat saaneet jo paljon aikaan juuri niissäkin asioissa, joita nämä fanaattiset liikkeet ovat ajavinaan. Heille ei sovi liittyä olemassa oleviin liikkeisiin, vaan on pakko perustaa uusi media, uusi järjestö ja uusi seurakunta, joihin sitten kaikkien muiden olisi liityttävä. Esim. juuri Suomessa vierailleen uuskarismaattis-shamanistisen Stacey Campbellin paasauksesta saa käsityksen kuin hän olisi ensimmäinen ihminen, joka ylipäänsä profetoi oikeasti ja opettaa ensimmäisenä profetoimista Suomessa. Hah!
 Näillä liikkeillä kaikilla on hulvattoman utopistisia kuvitelmia omasta merkityksestään. Uuskarismaattiset esim. profetoivat tapahtumista, jotka ovat ihan hetken kuluttua tulossa, mutta eivätpä koskaan ole toteutuneet. 

 

5. VAHVA JOHTAJA. Vahvan johtajan ihannointi on tietysti natsien tavaramerkki, mutta näkyy populisteillekin kelpaavan Suomessa yksi ja ainoa johtaja. Uuskarismaattisten liikkeiden yksi piirre on juuri tämä sama johtajakeskeisyys; yksi karismaattinen saarnaaja, jonka ylipitkien esitysten ympärille seurakunnat rakentuvat. Kun kuuntelee näitä saarnoja, toisaalta ei ihmettele, että ne retorisella manipuloinnillaan saavat ihmisiä huumattua, mutta toisaalta sisältö on sellaista mitään sanomatonta itsestäänselvyyttä (tai virheellisyyksiä), että on kummallista, miksi kaikki ihmiset kiltisti ottavat vastaan tämän "mullistavan, uuden sanoman". Hyvin kiintoisaa, miten vahvan johtajan palvonta liittyy jopa myös eräisiin valheellisiin vaihtoehtomedioihin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Kommentoin lyhyesti. Nuorille ihmisille, joita on koulutettu jopa liikaa, nykymaailma on hämmentävä paikka. Voin helpottaa tuota tuskaa paljon.

Kun tulee vähän ikää ja kokemusta lisää, kykenee lukemaan ja näkemään kaikenlaista hämmentymättä. Ei haittaa vihapuhe, provosointi, rasismi, populismi, kommunismi, kapitalismi, islamismi, natsismi, patriotismi, monetarismi tai globalismi. Eikä tarvitse keksiä nimitystä ja luokitusta kaikille ilmiöille ja henkilöille.

MV-lehti menee siinä samassa kuin Financial Times, Merkelin tai Putinin puhe tai FOX Newsin, YLEn tai RTn uutiset. Kaikissa niissä valehdellaan, manipuloidaan, viitataan ismeihin ja taatusti harrastetaan populismia.

Varttunut lukija näkee tämän kaiken läpi ja noukkii kaikesta jotain lisää. Nimittäin kaikesta voi oppia. Mitään sensuuria, filtteröintiä, tulkinta-apua ja arvo-opetusta ei kaipaa yhtään.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jotkut varttuneet lukijat näkevät jopa missä on paljon valhetta ja populismia ja, missä vähemmän. Nähdä voi myös eri ilmiöiden taustalla olevat aatteet.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Seuraavassa osassa käsittelen vielä mm. näitä kaksoisstandardeja.

Juuso Hämäläinen

Nuoremmille aikuisille ehdotankin osittaista luopumista vanhemman polven uskomuksista. On varmasti hyvä miettiä monia asioita ihan omilla aivoillaan. Monista auktoriteeteista voi luopua. Tervehenkinen anarkia on hyvästä kaikille polville.

Väärää yhteisöllisyyttä on pitäytyä väkipakolla oman polvensa taruissa ja uskomuksissa. Nuoremmat voivat todellakin nähdä selvemmin asioita ajoilta jolloin vanhempamme elivät. Heihin myös kohdistui kovaa aivopesua.

Isäni puhuu saksalaisista aseveljinä. Kun kerron hänelle, etteivät sakut olleet täällä Suomea puolustamassa vaan Venäjälle hyökkäämässä ja että Saksa antoi luvan Stalinin hyökätä Suomeen, niin hän menettää malttinsa. Asia on niin arka.

Vaari ei halunnut puhua sisällissodasta. Punikit olivat sodan raakalaiset. Kun näytti hänelle montako vankia punikit ja valkoiset teloittivat niin vaari kysyi olinko kommunisti. Tietäen, etten ollut yhtään mikään isti.

Kaksoisstandardeja, harhaanjohtamista ja narutusta on yhteiskunnat täynnä kaikkialla. Kaikilla on vain sotasankareita, kenelläkään ei sotarikollisia.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tietysti, aivan näin.
Nuorissa on kuitenkin toivo, tabuja voi rikkoa ja tutkimusten mukaan nuoret eivät ole valemedioiden vietävissä. Heillä on huomattavasti parempi medialukutaito kuin vanhemmilla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suosittelin sinua tutustumaan kirjaan,"Yhteydessä henkimaailman kanssa" (Johannes Greber)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset