Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Uuskarismaattinen Nokian "herätys"


Luin joululoman huvituksekseni, pienenä hengähdystaukona udmurttilaisen kirjallisuuden pänttäämisestä alkukielellä, Markku Koiviston teoksen Nokian totuus (2000). Koivisto tunnetaan Nokian seurakuntailtojen vetäjänä. Vaikka kansissa hehkutetaan, että tässä on viimeinkin Koiviston oma puheenvuoro Nokian totuudesta, sisältö on totuuden kiertelyä.


Kirja toki sisältää kiintoisan tiiviin yleistajuisen katsauksen karismaattisten ilmiöiden varhaishistoriaan kristikunnassa ja lukerilaisessa kirkossa. Siihen kirjan anti jääkin.


Koiviston, kuten muidenkin luterilaistaustaisten, on kovin vaikea nähdä uuskarismaattisuuden kummallisuuksia tai sitten hän ei niitä tarkoitushakuisesti halua nähdä. Minulle helluntailaistaustaisena uuskarismaattisuus näyttäytyy karismaattisuuden vastakohtana:


Karismaattisuus <> uuskarismaattisuus:


Perinteinen karismaattinen kristillisyys:
1.  Karismaattiset ilmiöt RAAMATULLISIA, kuten kielilläpuhuminen, profetoiminen jne.
2. Ilmiöitä on ollut lupa arvostella. 
3. Ilmiöitä on analysoitu ja perusteltu mieluusti.

 

Uuskarismaattinen valekristillisyys:
1. Uuskarismaattiset ilmiöt EPÄRAAMATULLISIA, kuten höyhenien ja kultapölyn sataminen, öljyn vuotaminen kehosta, humaltuminen, kaatuminen jne.
2. Ilmiöitä ei saa arvostella, "ettei estettäisi henkeä  ja voideltuja" tms. 
3. Ilmiöitä ei tutkita lainkaan.

 

Tässä kirjassa kuinka ollakaan ei mainita sanallakaan uuskarismaattisuutta. Koivisto yrittää tunkea kaikki ilmiöt samaan koppaan, eli karismaattisten ilmiöiden joukkoon, joita luterilainen kirkko ei sitten muka tunnusta. Hän vertaa omien iltojensa menoa ainoastaan kuivaan luterilaiseen muodolliseen jumalanpalvelukseen. Vertauskohta on tietysti aivan riittämätön. 


Sivulla 35: "Saimme kokea... uutta ja ihmeellistä...yhtäkkiä huomasin, että käteni olivat öljyiset... Samalla näimme ympärillämme kultahippuja ja höyheniä ja samalla tunsimme ihanaa, aivan uudenlaista Jumalan läsnäolon tuntua." Siihen loppuu kappale! Ei edes yhtä lausetta, miksi taivaalta pitää sataa kultahippuja ja höyheniä! Missä Raamatussa tällaisesta puhutaan?  Miksi tyytyä höyheniin ja kultahippuihin? Kohta varmaan uuskarismaattisten päälle leijuu taivaalta rahasäkkejä ja cadillaceja aivan pöyristyttävän siunauksen kera.


Kun kielilläpuhumista aikoinaan ilmeni, sitä olivat ihmiset kuulemma Raamattuun vedoten pyytäneet ja rukoilleet hyvässä järjestyksessä pitkiä aikoja. Sen sijaan tällaiset höyhennykset tulevat pyytämättä jonkun profeetan ennustamana... Kielilläpuhumista on tutkittu innokkaasti yli sata vuotta. Linkatkaapa minulle joku artikkeli kultahippusateen teologisesta tutkimuksesta!? Vai olisikohan kyse jostain muusta, sataa sitä muuallakin, hehe: http://www.mtv.fi/viihde/musiikki/artikkeli/live-klo-22-taistelu-viisuvo...


Haluan tehdä pesäeron selväksi, luulee vielä joku uskonnollisesti sivistymättömämpi ihminen, että helluntailaistaustaisena olen ollut mukana jossain uuskarismaattisuuden kaltaisessa hömpötyksessä: en todellakaan. Perinteisissä herätysliikkeissä on jätetty viimeinen sana Jumalalle eikä öljyä valuville juopoille. En ole koskaan nähnyt missään hengellisissä kokouksissa humalassa hoippuvia saarnaajia, en kulta- enkä höyhensadetta, enkä muuten tule näkemäänkään.


Nokian herätyksestä on syntynyt Missiomaailma ry, joten ei ihme, että se imee kaikki uuskarismaattiset erikoisuudet Suomeen, kuten edellisessä blogissani mainitsemani hinduistisen päänravistelijan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Meitsil on vähän ikävä Koiviston Markkua tai siis muistan vuosituhannen vaihteessa kuinka Nokian herätyksen nuoret jalkautuivat Markun johtamasta "sotakoulusta" Tampereen perjantai-iltaan käännyttämään.

Oli hauska väitellä kyseisten tyyppien kanssa. Kieroutunutta nautintoa toi myös kyseisen liikkeen radio- ja nettilähetysten seuraaminen. Onnex netistä löytyy edelleen joitain pätkiä.

Sittemminhän Markku jäi kiinni "seksuaalisten rajojen ylittämmisestä", ja oli kuulemma sitä tehnyt enemmän kuin yhden kerran (vaikka julkisuudessa annettiin ymmärtää Markun hairahduksen olleen yksittäistapaus. Sitä oli myös aika hauska seurata kuinka koko herätysliike purkautui.

Saku Pollari vois tehdä uuden dokumentin siitä, mitä Koivistolle kuuluu tänä päivänä ja mitä liikkeen aktiivit ajattelevat hänestä ja uskonelämästään tänään, onko höynäytetty olo vai miten päin sitä pitäisi olla; voiko Jumala käyttää edusmiehenään "seksuaalisten rajojen" ylittäjää.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Mielestäni uskonnollinen uuskieli oli siitä kiinnostavaa, että kun jo ensimmäisessä tiedotteessa mainittiin Koiviston potkujen syyksi "seksuaalisten rajojen rikkominen", oli kaikille jo siinä vaiheessa ilmeistä, että kyseessä oli homoseksuaalisuus. Hämmentävää miten kiertelevät eufemismitkin ovat tällä tavalla ladattuja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Alkuseurakuntien Jumalanpalveluksissa esiintyi kielilläpuhumista, mutta paikalla oli myös tulkki joka käänsi sen ymmärrättävälle kielelle. Seurakuntien jumalanpalveluksissa hyvät henget ohjasivat ja opettivat seurakuntalaisia, tämähän on mahdollista nykyisinkin, sillä Jeesushan sa noi,"Kolkuttakaa, niin teille avataan, anokaa, niin teille annetaan, sillä anova saa a kolkuttajalle avataan".

Anotaanko ja kolkutetaanko nykyisissä helluntaiseurakuntien kokouksissa, sillä nuo lupaukset ovat edelleenkin voimassa ?

Käyttäjän MarkkuSalonen11 kuva
Markku Salonen

Nokia missio,menneen talven lumia,se nikä ei ole perustettu,Kristuskalliolle,se ei kestä.kielillä puhuminen on yksi uuden liiton armlahja,merkki myös hengellä täyttymisestä.väärää opetusta tästätäkin.selitys kielillä puhumiseen,itsensä rakentumiseen.,profetoimiseen,kielillä puhuminen.seksuaalisten rajojen rikkominen,ihan näköjään uusi termi,homoilulle.sana sanoo,häpeällistä on jo puhuakkin,mitä he salassa.tekevät.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Et ottanut kantaa Jeesuksen lupaukseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #6

Eihän se ansa ollut, vaan liianhyvin perusteltu kannanotto vastattavaksi sellaiselle jolla ei "henkeä" ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset