Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Papapapapapa tRRR - "kielilläpuhumisesta" ja hengestä juopumisesta yms.


Kielilläpuhumisesta


Raamatussa, jota yleensä pidetään muuten kristinuskon perustana, on kuvaus siitä, miten Pyhä Henki vuodatettiin. Opetuslapset alkoivat puhua itselleen tuntemattomia KIELIÄ, siis oikeita kieliä, joita kuulijat ymmärsivät. He puhuivat siis täydellisesti näitä ihmiskieliä Pyhän Hengen vaikutuksesta. Paikalle tulleet vieraskieliset kuulivat omaa kieltänsä ja ymmärsivät sitä. (ksenolalia)


Kuvaus Pyhän Hengen saamisesta helluntaiherätyksen alkuaikoina tapahtui jokseenkin samoin kuin noin 1900 vuotta aikaisemmin: Pyhän Hengen saaneet puhuivat oikeita ihmiskieliä, joita eivät itse osanneet, esimerkiksi kiinaa. Minulla ei juuri nyt ole käsilläni  lukemiani kuvauksia näistä, mutta minulle on niistä jäänyt aivan päällimmäisenä mieleen, miten ne vilisevät eri kielten nimiä: joku puhui LATINAA kuin Rooman keisari ja toinen "IHANAA KREIKKAA". Siis Pyhän Hengen saaneet puhuivat näiden kuvausten mukaan oikeita luonnollisia kieliä ja kielten tunnistaminen oli ihmisten mielestä luultavasti olennaista, koska siitä mainittiin jatkuvasti erikseen. He eivät puhuneet ainoastaan täydellistä ja ymmärrettävää oikeaa kieltä, vaan myös kaunista.

 

"Kielilläpuhumisesta"


Eräisiin epäselviin Raamatun lauseisiin vetoamalla yritetään väittää, että siansaksan puhuminen eli mitään tarkoittamattomien sanojen ja äänien päästeleminen (glossolalia) olisi myös kielilläpuhumista. Tätä en usko. Tällaista mm. löytyy Raamatusta:
"Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali."
"Kielillä puhuva ei näet puhu ihmisille vaan Jumalalle; kukaan ei ymmärrä häntä, Hengen valtaamana hän puhuu salaisuuksia."


Ilmaan jäävät roikkumaan "enkelien kieli" ja se, että "KUKAAn ei ymmärrä". No Välimeren rannalla on helppo puhua salaisuuksia vaikka ihan selvällä suomella:  ei kukaan ymmärrä. Epäselvistä vihjeistä seuraa epäselviä tulkintoja, joissa ei yritetäkään selventää, onko kielilläpuhuminen ainoastaan oikeilla kielillä puhumista vai voiko se olla jotain muuta, esim. täällä:
http://www.uskonet.fi/artikkelit/227/kielillapuhuminen_rakentaa_seka_seu...


Kannattaisi selventää, koska oikeiden kielten puhumisessa ja siansaksan puhumisessa on selkeä ero. Nimittäin siansaksaa tai valekieltä puhelevat muutkin kuin kristityt. Löysin helposti mainintoja ilmiöstä hinduilla, voodookulteissa ja shamanismissa. Minun yksi hyvä ystäväni udmurttilainen shamaani käyttää joskus erilaisissa taiteellisissa yhteyksissä spontaania höpinää, jolla ei ole mitään luonnolliselle kielelle ominaista merkitystä. Kerran hän aikoi puhua suomea taitamattomana suomea: jostain alitajunnastaan pinnisteli esille joitakin suomea aika paljon muistuttavia sanoja, mutta ei mitään ymmärrettävää.


Olen itse helluntailaistaustainen, mutta en ole koskaan kuullut oikeaa kielilläpuhumista. Minä tunnistaisin kielitieteilijän koulutukseni avulla kymmeniä ellei satoja luonnollisia kieliä, mutta koskaan ei kukaan "kielilläpuhuja" ole puhunut minun kuullen mitään yksittäiseen kieleen viittaavaa sanaa, ei edes kiinaa, saati sitten ihanaa udmurttia tai komia. Äitini muistaakseni mainitsi vielä lapsena kuulleensa oppimattomien uskovien puhuvan englantia. Äitini ja yksi tätini puhuivat joskus jotain yleisindoeurooppalaiselta varsin luonnolliselta kuulostavaa "kieltä". Tämä variantti on yleistä muillakin.

Yhdellä kokouksissa käyvällä oli rukouksien aikana tapana puhua "kielillä" päristelemällä omituisesti huuliaan. Tämä synnytti pienimuotoisen teologisen keskustelun: - Mitäs mieltä sinä olet tuosta X:n kielilläpuhumisesta? - Kyllä se erikoiselta kuulostaa, mutta onhan niitä maailmassa kaikenlaisia kieliä...  


Ei tarvitse olla kyllä minkään sortin kielitieteilijä ymmärtääkseen, että maailmassa ei ole kieltä, jonka yleisin äänne on kymmenen sekuntia kestävä pärinä. Oliko kyse sitten enkelien kielestä? Jos minun eteeni tulisi enkeli päristelemään, luulenpa, että hän hyvin pian toivoisi olevansa kaikkea muuta kuin Herran enkeli. Eikö enkelien kielen voisi kuvitella olevan jotain kaunista, eikä eläimellisiä äännähdyksiä, mikäli se ylipäänsä olisi ihmiskorvin kuultavissa?


En näe sinänsä valekielen puhumisessa mitään pahaa, olkoon se merkki tietynlaisesta tilasta tai siunauksesta, mutta ei se ole sitä, mistä oikeassa kielilläpuhumisessa on kysymys. Siansaksan höpisemisen tilaan on varsin helppo päästä eri keinoin, tosin itse en ole sen tyyppinen ihminen. Sen sijaan puhujalle itselleen uusien,  vieraiden, oikeiden kielten puhuminen täydellisesti on monin verroin mielenkiintoisempi ilmiö ja äärettömän paljon vaikeampi selittää, lähestyi sitä mistä näkökulmasta tahansa: jokainen tietää miten vaikea on puhua täydellisesti vierasta kieltä ymmärrykselläkin.


Kerran kuulin kun Elämän sana -seurakunnan ihmiset pitivät radio-ohjelmaa ja päättivät ajoittain rukoilla ja puhua "kielillä": papapapapapa.... Mikään oikea kieli ei muodostu myöskään yhdestä tavusta (kielitieteilijä huom.).

 

Hengestä juopuminen -  mutta mistä hengestä?


Nyt pääsen eteenpäin. Olemme ajassa, jossa kielilläpuhumisen imitointi ei riitä, vaan nyt on juovuttava hengestä. Kävikö vale-enkelikielen puhuminen liian tylsäksi aikaa myöten?


Heidi Baker on yksi erikoisista USA:n saarnaajista, yksi lukemattomista. Hän edustaa menestysteologiaa ja muita uusia vastaavia ei-kristillisiä suuntauksia. Ovatko kaikki amerikkalaiset tällaisen kahjon pseudokristillisyyden vallassa? Eivät suinkaan, onneksi: netistä löytyy helposti paljon materiaalia nimenomaan sieltä taholta, kuinka häntä pidetään laajasti kristillisissä piireissä vääränä profeettana ja hänen opetustaan Raamatun vastaisena.


Eräiden mukaan Heidi Baker on paholaisen asialla ja ajaa ihmisiin demoneja. Kehoitan kaikkia varoitukseksi katsomaan, miltä näyttää kun paholainen saa kirkon valtaansa. Siltähän tämä ainakin näyttää, vaikka ei mihinkään pahoihin voimiin uskoisi. Huomatkaa esim. kaiken hulluuden seassa ihmeelliset sormimerkit kohdalla 10:45:
https://


Mitä yhteistä tällä sekoilulla on sen Pyhän Hengen toiminnan kanssa, mistä kertoo Raamattu, mitä tapahtui ensimmäisenä helluntaina, helluntaiherätyksen alussa ja jonkin aikaa sen jälkeen? Ei todellakaan mitään.
Tässä vielä yksi useista analyyseista:
https://


Ylipäänsä Bakerin saarnoissa ei ole päätä eikä häntää. Minä olen kuunnellut ikäni eri kristillisten uskonsuuntien saarnaajien puheita ja kuuntelen edelleen erittäin mielelläni, kun niissä on joku juju, kun saarnaajalle on jokin asia valjennut, kun hän on jotain asiaa pähkäillyt ja pitkään ja hartaasti. Tämä Baker sen sijaan ei edes pysty sekoilemiseltaan puhumaan, hän on niin "hengestä juopunut" ettei hallitse itseään, vaan höpisee poski lattiassa jotain esim. hiusten kampaamisesta:
https://.841167


Raamattu sen sijaan sanoo esim.:
"Profeetat pystyvät hallitsemaan henkilahjojaan, 33 sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala."
 "Jotta voisin opettaa muitakin, haluan seurakunnassa silti puhua mieluummin viisi ymmärrettävää sanaa kuin tuhansia hurmoskielen sanoja."
"Kaiken on vain tapahduttava arvokkaasti ja hyvässä järjestyksessä."


Tässä Juha Norolampi tarkastelee ansiokkaasti ilmiötä maailmalla ja Suomessa kristityn näkökulmasta:
https://


USA:ssa Bakerin analysoidaan olevan demonien vallassa:
https://

 


Bakeristä humaltuneet Suomessa


Suomeen Kokkolaan on perustettu edellämainitun henkinen seurakunta Uskon sana, josta löytyy hyviä analyyseja suomeksikin. Kaiken lisäksi sen johtaja Patrick Tiainen on tiiviissä yhteistyössä Heidi Bakerin kanssa. Tämän voi kuka tahansa tarkistaa vaikka Tiaisen viralliselta Facebook-sivulta. Luonnollisesti Heidi Baker on vieraillut Suomessa ja esiintynyt samoissa tilaisuuksissa Tiaisen kanssa, molemmat umpihumalassa ties mistä hengestä ja aineesta:
https://


Baker esiintyi ainakin 4.12.2016 TV 7:n ohjelmassa. Tiaisen virallisella sivulla tykätään myös TV 7:stä. Hengellinen analyysi TV 7:n oikeasta luonteesta löytyy täältä Mauno Mattilan suulla:
https://


Tuossa ylhäällä yhdellä videolla kerrotaan kuinka joku ryhmä oli joutunut mainittuun humalatilaan ja yksi ryhmästä oli pudonnut kalliolta ja kuollut. Kuinka terveellistä on hakata päätään täristen lattiaan, puhumattakaan mielenterveyden menetyksistä? Toivottavasti tälle hulluudelle jokin stoppi löytyy. Minusta Uskon sana -seurakunta, TV 7  ja muut vastaavat pitäisi sulkea yhteiskunnalle vaarallisina. Bakerin matkustelu Schengen-alueelle lienee helpostikin estettävissä.  Haluaisin uskoa, että Suojelupoliisi on tehtäviensä tasalla.  


Oliskohan myös helluntailaisten ja erityisesti uudempien karismaattisten kristittyjen aika mennä itseensä ja syvälle (Kristuksen lisäksi) ja miettiä, minkä kuvan yleensä antaa kristinuskosta, kun jotkut "totuudet" ovat kiveen hakattuja ja järkähtämättömiä, mutta omia hengellisiä helmasyntejä hoivataan kuin ainokaista lasta ja toisaalta jokainen toinen kristitty, jonka näkemys poikkeaa omasta totuudesta, tuomitaan eksyttäjäksi ja harhaan joutuneeksi.

Olen tullut siihen tulokseen, että järki on kaikkein siunauksellisin, mutta vähiten käytetty Jumalan lahja eri kristillisissä(kin) seurakunnissa.


JK  Menestysteologia on outo pseudokristillinen ideologia, joka on syntynyt rikkaiden kristittyjen omantunnon vaimentamiseksi: https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olisiko siinä käynyt niin että uskonnollisessa hurmiotilassa kaikki 120 opetuslasta olisivat vain uskonnollisessa hurmiotilassa hokanneet osaavansa niitä kieliä, toisaalta suurinosa niistä paikallaolijoista tuli alueilta joiden äidinkieli joko kreikka tai aramea. Pietarin helluntai saarna kajahti ilmoille luultavimmin kehnolla koineen kreikalla, olihan se kalastajienkin käyttämä kauppakieli ja sitä suurinosa kuulijoista ymmäri. Kreikka oli myös Rooman valtiokieli. Opetus myös oli,älä ajattele toista ja puhu toista vaan olkoon puheesi suoraa.

Mutta asiasta toiseen, eikö hengestä juopuminen ole hurmos ja täydellinen autuuden tunne vai tuleeko tässä helluntailaisten ja luterilaisten käsitys termistä vastaan? Näin luterilaisena olen kuullut että hengestä humaltunut kokee syvää rakkautta ja ylistää suurella riemulla jumalaa. Vastaavan ekstaasin saa myös tekemällä jatkuvasti hyvää ja auttamalla muita. Hengestä humaltumista sanotaan myös hyvänolon ja onnellisuuden tunteeksi ja sen kokijalla on sisäinenrauha.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hyvin pitkälti noin, mutta siis tässä muodikkaassa juopumisessa ihminen menee näköjään sekaisin ja kadottaa kontrollin itsestään.

Ennen voideltu ihminen päinvastoin tuli entistä terävämmäksi ja selkeämmäksi julistuksessaan. Ja Raamatun mukaan opetuslapset olivat hyvin tolkuissaan, he pystyivät reagoimaan järkevästi ympäristöön ja saarnaamaan ihmisille. Raamatussa ei kerrota, että Pietari olisi kieriskellyt maassa ja naureskellut ja kiljunut mielipuolisesti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nämä istunnot joissa tällaista sallitaan tapahtuvan ovat Satanan palvontaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Ei se mitään koettelijan palvontaa ole vaan täysin kaistapäistä hourailua hysteerisessatilassa. Ensin katoin että nyt se sai sai jonkun kohtauksen ja tuossa tapauksessa olisin hädissäni soittanut ampulamssin paikalle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Näissä alkuseurakuntien Jumalanpalveluksissa oli tulkki joka tulkkasi puheen kuulijoille ymmärretäväksi.
"Anokaa, niin teille annetaan, kolkuttakaa, niin teille avataan, sillä anova saa ja kolkuttajalle avataan"!

Jospa kolkuttajat ovat totuuden etsijöitä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kas tässä onkin kohdassa 45min 29 sekuntia, siitä alkaen pieni pätkä perinteistä tavanomaista "kielilläpuhumista". Hänellä kaikki pysyy kuitenkin kontrollissa ja jokseenkin hyväntahtoiselta ja hyvähenkiseltä vaikuttaa.
https://www.youtube.com/watch?v=gejlpYkmluo

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joskus opiskeluaikanani olin kaverini kanssa saavuttanut olutbaarissa melko vahvan humalan. Päätimme alkaa keskustelemaan ruotsiksi, vaikka me molemmat osasimme äärimmäisen huonosti ruotsia. Siitä huolimatta keskustelu sujui ja ymmärsimme toisiamme. Oikeasti emme humalatilamme takia ymmärtäneet yhtään mistään mitään ja siksi emme tajunneet, että me ei oikeasti osaa keskustella ruotsiksi. Voisiko kielilläpuhumisessa, ainakin joissain tapauksissa, olla kyse jostain saman tapaisesta?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Uskonnolliset yhdyskunnat taitavat yleisesti olla jonkin sortin vertaisryhmiä mielenterveyskuntoutujille. Tiedä sitten onko parempi, että hoilaavat sekoilujaan keskenään kuin että lähtevät kaduille kiväärien kanssa ampumaan tuntemattomia.

Vaikka eipä silti, jossain päin maailmaa kiväärien kanssa heiluminen ja uskonto vaikuttavat olevan samaa toimintaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Uskonnon nimissä voi heiluttaa kivääriä mutta ei se uskontoa ole, mutta kiväärin nimissä ei voi heiluttaa uskonto ... siis ei muita kuin millitarismia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niin hyvä, kuin pahakin henkimaailma ovat olemassa, kuvatuissa istunnoissa mellastavat demonit ja tuovat osallistujille tyydytyksen.

Hyvänhenkimaailman istunnoissa on kontrolli, joka ei päästä demoneja mellastamaan ja henkilö, joka tulkkaa "kielilläpuhumiset" kuulijoille ymmärrettäviksi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tilannehan on karmeampi kuin voisi kuvitella. Kristillinen Yhteisö Lahti -seurakunnan sivuilta käy ilmi, että 22.-23.4.2016 siellä vieraillutta Tiaista on rynninyt katsomaan niin paljon väkeä, että kaikki eivät ole sisään mahtuneet:

https://www.facebook.com/kylsrk/?fref=ts

Kun minulle tulee halu katsoa tolkutonta hypetystä, katson jostain Marco Bjurströmin nami nami -ohjelmia mieluummin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Täältähän paljastuu sellainenkin kiintoisa asia, että Suomi nouse -tapahtumiin on peritty pääsyliput:
https://www.facebook.com/events/1567787763533172/?...

Miljoonapalkkiot julistajille juu eksytysten tuomisesta Suomeen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset