Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Ivan Mihejev - kuinka tekosyitä teloitukseen keksittiin 1937


Ivan Mihejeville omistetun konferenssin johdosta kiinnostuin tämän udmurttilaisen suurmiehen kohtalosta. Hänen kohtalostaan ja siitä, mistä löydettiin tekosyy tuomioon, liikkuu erilaisia versioita. Kuulin juuri yhden kiintoisan version. 


Mihejev oli vuonna 1937 uudessa opetusvirassa Joškar-Olassa. Muutamat opiskelijat olivat kuulemma laiskoja ja ilmaantuivat harvoin tunneille. Kun Mihejev heitä kovisteli, he kertoivat käyvänsä kaikenlaisissa puolueen riennoissa ja, että siksi eivät ehdi tunneille. Siihen Mihejev totesi, että häntä ei voisi vähempää kiinnostaa tällaiset menot, tunneilla on oltava paikalla. Tällaisesta siis sai kuolemantuomion noina neuvostoaikoina eli kuka tahansa voitiin telottaa, jos huvitti.


Tämä tapaus muistuttaa marilaisen elokuvanäyttelijän Jyvan Kyrlan tapausta samassa paikassa, samana vuonna. Hän oli viettämässä iltaa ravintolassa, kun hänen pöytäänsä heiteltiin leivänmurenia. Jälleen olivat asialla opiskelijat. Leivänmurenien heittelyn lisäksi he provosoivat näyttelijää kritisoimalla tämän seuruetta marin kielen käytöstä. Syntynyt pikku nujakka oli tarpeeksi. Mitä ilmeisemmin sekä Jyvan Kyrlan että Ivan Mihejevin tapauksessa oli kyseessä tarkasti viritetty ansa. Hyvin naurettavia viritelmiä sinänsä, mutta kun jostain pikkujutusta oli saatu syytteet vireille, niitä sitten keksittiin lisää.


Miksei sitten ihmisiä voitu vain mennä yöllä ampumaan sänkyihinsä? Valtava vaivannäkö kaikkine keksittyine syytöksineen ja näytösoikeudenkäynteineen. Kyseessä oli tietysti diktatuurin täydellistäminen, pyrkimys saada varoittavien esimerkkien avulla kaikki ihmiset täydelliseen kontrolliin.
Aikaisemmin en ole tuntenut kauheasti halua perehtyä stalinismin vainoihin, mutta kun olen jatkuvasti tekemisissä kirjailijoiden ja kielitieteilijöiden kanssa, jotka elivät ja kuolivat tuona aikana, ei asialta voi välttyä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Neuvostliitton ja Euroopan kansalaisille 5. maaliskuuta 1953, oli merkittävä päivä meille kaikille. Tuolloin rupesi valo näkymään himmeästi tunnelin päästä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Parhaan kuvan Stalinin vainoista saa Solzhenitsynin kaunokirjallisesta dokumenttiteoksesta Vankileirien Saaristo. En ole juurikaan niin kammottavaa kuvausta lukenut kenenkään muun kirjoittajan kynästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset