Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

30.10. on poliittisten vainojen uhrien päivä Venäjällä

  • Kuźebai Gerd 14.1.1898 - 1.11.1937.
    Kuźebai Gerd 14.1.1898 - 1.11.1937.

 

Kansainvälinen vainojen uhrien muistopäivä on (ilmeisesti lähinnä holokaustin) 27. tammikuuta. Venäjällä on myös oma päivä: 30.10. on poliittisten vainojen uhrien päivä. 


Esimerkiksi 1930-luvun vainojen uhrien kohtalot ovat niin karmeita ja vainojen uhreja on niin runsaasti, että niitä sopii muistaa vaikka molempinakin päivinä: sukukansojemme parhaimmisto sanan kaikissa merkityksissä tuhottiin tuolloin. Heidät oli innostettu kommunistisen vallankumouksen aatteiden mukaisesti tekemään työtä kansojen välisen ystävyyden ja tasa-arvon hyväksi. Tämä oli heidän kuolemansyntinsä.


Tänään päivää on vietetty ainakin Joškar-Olassa, jonka tapahtumat vuonna 1937 olivat yksi synkimmistä. Tänään kokoontuvat vainojen uhrien lapset ja lapsenlapset sekä vainoista hengissä selviytyneet perinteiseen tapaamiseen poliittisen terrorin uhrien muistomerkin luokse.

https://mariuver.com/2016/10/24/vspom-zhertv-repr/


Marissa 40 000 joutui vainotuksi, yli 7000 ammuttiin, noin 16000 leimattiin kulakeiksi.


Vaikka jo aikoja sitten uhrien kunnia on palautettu, kaikkea tuhoa on mahdoton koskaan korvata. Erityisen tärkeää on muistaa näitä poliittisia vainoja nyt, kun Venäjällä on uudestaan merkkejä vainoajien paapomisesta. Viittaan tässä pariin juuri paljastettuun omituiseen muistomerkkiin eri puolilla Venäjää.


Aiheesta on viimeksi kirjoitettu hyvin Kansanuutisissa:
http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3605768-gulagin-uhrien-muistoa-vaa...


Tämä aika vuodesta sopii erityisen hyvin vainojen uhrien muistelemiseen. Tästä alkaa synkän vuodenajan perinteinen juhlakausi, jolloin muistellaan menneitä sukupolvia ja erityisesti kaikkia poisnukkuneita pyhiä:


30.10. poliittisten vainojen uhrien päivä
1.11. perinteisesti kekri Suomessa
1.11. Kuźebai Gerdin kuolinpäivä. Kuźebai Gerd on yksi kuuluisimmista uhreista.
5.11. pyhäinpäivä Suomessa

 

Turun Sanomien erään kirjoituksen mukaan 30.10. poliittisten vainojen uhrien päivää on alettu viettää Venäjällä jo vuonna 1991: 
http://www.ts.fi/kulttuuri/825562/Moskovassa+avautui+Stalinin+pakkotyole...


Aika outoa, että en löydä suomeksi tietoa, miksi päivä on juuri 30.10. Sen sijaan harvinaisen kiintoisaa historiaa löytyy venäjäksi runsain määrin. Ei tosin selviä, miksi juuri 30.10., mutta se on alkanut jo vuonna 1974 mordvalaisten ja permiläisten vankien nälkälakolla! Eipä ole Suomessa kiinnostanut... ... edes suomenkielisen Wikipedian artikkelin vertaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen
Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja tämäkin on 4.11. eli tänään. Unohdin, vaikka itse olen siitä kirjoittanut: http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset