Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Jälleen suomalais-ugrilainen tapahtuma vaikeuksissa

  • Ludorvajn ulkoilmamuseossa myös Palezjanin juhlijat nauttivat satokauden antimista. Palezjan tarkoittaa pihlajien poiminta-aikaa
    Ludorvajn ulkoilmamuseossa myös Palezjanin juhlijat nauttivat satokauden antimista. Palezjan tarkoittaa pihlajien poiminta-aikaa

 

Mitä on jo tapahtunut:


1. Vuonna 2012 Ville Haapasalon suomalais-ugrilaisen ohjelmasarjan Udmurtian ja Marin osuuden sabotointi. En ollut ainoa, joka ihmetteli Haapasalon tähdittämän sarjan Suomensukuiset 30 päivässä Udmurtian osuuden, erityisesti Iževskin osuuden, kummallisuutta. Tuli mieleeni, miksi mitään aitoa ja mielenkiintoista ei näytetä. Eikö Ville ole saanut yhteyttä oikeisiin tahoihin vai mistä on kyse? Tällaiset seikat laitettiin yleisesti road movie -tyylin piikkiin. Täällä Udmurtiassa tätä sarjan osuutta on päivitelty senkin edestä. Nyttemmin on selvinnyt, että Iževskissä asiantuntevat tahot olivat suunnitelleet seikkaperäisen vierailuohjelman huolellisesti valmiiksi Haapasaloa varten, mutta ennen hänen saapumistaan tuli viesti: "Mitään ette järjestä!"


2.  Lahden tämän vuoden maailmankongressin delegaatioiden koko Venäjältä supistettiin 20:stä viiteen henkeen. Aluksi ilmeisesti oli ollut tarkoitus torpata kokonaan Venäjän suomalais-ugrilaisten delegaatioiden osallistuminen. 


3. Suomalais-ugrilainen elokuvafestivaali, jonka oli määrä alkaa 12. toukokuuta Iževskissä, peruttiin mystisellä puhelinsoitolla elokuvateatteri Družban johtajalle. (Družba viitannee nimessä siis johonkin muuhun ystävyyteen kuin suomalais-ugrilaisiin kansoihin kohdistuvaan...) 
https://mariuver.com/2016/05/16/zapr-fu-film/


4. Suomalais-ugrilaisen elokuvafestivaalin loppupuolella käsittääkseni, eli 17.-18. toukokuuta oli Iževskissä määrä vierailla Suomen, Viron ja Unkarin suurlähettiläiden Moskovasta. Tällainen vierailu tapahtuu perinteisesti kerran muutamassa vuodessa. Suomalaisia piti tulla kokonainen delegaatio. Myös tämä vierailu estettiin viime hetkellä.


5. Tämän vuoden IFUSCO oli määrä järjestää huhtikuussa Hanty-Mansijkissa, ensimmäistä kertaa Siperiassa. Maaliskuun alussa ilmoitettiin, että ilmoittautumisprosessi on keskeytetty, sitten 9. maaliskuuta, että tapahtuma siirretään hallinnollisista syistä syyskuuhun. Sittemmin ilmoitettiin, että tapahtumaa ei järjestetä ollenkaan. Ei järkeviä selityksiä, ainoastaan viittaus poliittiseen tilanteeseen. 

 

 

ETNOFESTIVAALI PALEZJAN


Palezjan on järjestetty jo kuusi kertaa syyskuun lopulla Udmurtiassa. Se on täkäläinen vastine sukukansapäiville. Jaak Prozes piti sitä vuonna 2012 Venäjän sukukansapäivien tapahtumista suurimpana. http://jabadaba.eki.ee/index.php?id=27006#.V_584eB97IU


Sen erittäin monipuoliseen ja nuorekkaaseen ohjelmaan osallistuu suomalais-ugrilaisten kansojen edustajia eri puolilta Venäjää sekä ulkomailta, myös Suomesta.


Olen seurannut sen järjestämistä vain etäältä. Tällöinkin on aistinut järjestäjien palavan innon. Festivaalilla on ollut myös suomalaisia osallistujia. Tänä vuonna kuulin jo ennen tapahtumaa järjestäjien kohtaamista vaikeuksista ulkomaisten vieraiden kutsumisessa. Heille tehtiin tiettäväksi, että ulkomaalaisten kutsuminen ei ole toivottavaa.


Ehdin osua erään toisen tapahtuman johdosta samaan illanviettoon kuin Palezjanin juhlijat Ludorvajn ulkoilmamuseon alueelle. Palezjanin juhlijat jäivät vielä tanssimaan eri suomalais-ugrilaisten kansojen piirileikkejä, kun meidät etnografisen symposiumin osallistujat kuljetettiin jo busseilla Iževskiin takaisin.
Jo aikaisempina vuosina Palezjanin järjestäminen on sujunut kuin täin uiminen tervassa. Järjestäjät ovat perin kyllästyneitä joka vuosi vakuuttelemaan kansallisuusministeriölle, että juuri tällainen tapahtuma on tarpeen. Ministeriöstä on vedottu "ylittämättömän mahdin olosuhteisiin". Nyt se on havainnut uuden ongelman: järjestetyt festivaalit eivät vastaa alunperin ajateltua formaattia.


http://www.idelreal.org/a/28020468.html
http://windowoneurasia2.blogspot.ru/2016/09/will-sixth-finno-ugric-festi...


Mistähän oikeasti mahtaa olla kyse? On vedottu myös budjettiin. Ei ole varaa järjestää tapahtumaa. Rahoitusongelmissa on kuitenkin kyse aina pohjimmiltaan valinnoista, mitä arvostetaan ja mitä ei. Tapahtumasta henkii jo kauas harvinainen aitous ja nuorisokulttuurin voima. Tapahtuman tarkoituksena on esitellä ja tehdä tunnetuksi suomalais-ugrilaisten kansojen nykyaikaista nuorisokulttuuria eri aloilla: kirjallisuudessa, musiikissa, muotoilussa, näyttämötaiteessa, valokuvauksessa ym. 


Udmurttilainen kulttuuriaktivisti Aleksej Shkljajev tiivisti hyvin taannoin Suomessa antamassaan haastattelussa, että Venäjällä toisaalta suomalais-ugrilaisia kulttuureja tuetaan, mutta toisaalta ei tueta. Olemme iloinneet Buranovon euroviisumummojen puolesta. Pidän tätä ilmiötä vain myönteisenä. Niin pitävät eräät muutkin, mutta mistäköhän syystä? Mummot saavat hoilata vapaasti ja edustaa kukoistavia suomalais-ugrilaisia kulttuureja ja kieliä. Heissähän on sekin hyvä puoli, että ennen pitkää vievät shownsa mennessään paremmille suomalais-ugrilaisille maille. Heidät voi näyttää myös Haapasalolle.


Samaan aikaan Udmurtian televisio etsii udmurttikylässä epätoivoisesti haastatteluunsa edes paria riittävästi udmurttia osaavaa lasta. Joillekin tahoille sellaiset henkilöt, joita tämä tilanne huolestuttaa, ovat nähtävästi ylivoimaisen vastenmielisiä. Aktivismilla saa olla muotoa ja näyttävyyttä, mutta ei sisältöä, eikä tehokasta yhteiskunnallista eikä poliittista ohjelmaa. 


Täällä Iževsk, Udmurtia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ylen Elävässä arkistossa on video ajatusrikoksia Marinmaalla, marien karua arkea kymmenisen vuotta sitten.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/10/01/ajatusriko...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjällä niin luonnollista vähemmistökansojen assimilaatiota kiihdytetään Putinin hallinnon toimesta.

Käyttäjän MattiPihlaja1 kuva
Matti Pihlaja

Ei siitä ole pitkäkään aika kun suomessa saamelaisia estettiin puhumasta äidinkieltään kouluissa, assimilaatioprosessi oli vielä 80 luvun alussa jokapäiväistä. Katsokaapa saamenkielisiä uutisia, kuinka suomalaiset ja muut valtiot saamelaisalueilla kieltää heiltä yhä perustuslaillisia oikeuksia, mm YK sekä vähemmistökansojen yhteisöt perää vähemmistökansojen oikeuksia myö täällä.
En otakantaa alkuperäiseen juttuun, sillä se on niin värittynyt, liittyen tietysti maailmanlaauiseen russofobian levittämiseen. No entäs vähemmistöt esimerkiksi amerikoissa niin pohjois kuin etelä sellaisessa, Ville vieraili myös yhdysvalloissa, kovin oli heikko suurvallan vähemmistökansan tilanne.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja pitää muistaa myös Indonesia, Malesia ja Papua-Uusi-Guinea, jossa on noin 860 kieltä, ja ne muodostavat noin kymmenen prosenttia koko maailman kielistä. Olisi vähemmistöaktivismilla tekemistä siellä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ei ole missään russofobiaa. Osoita paikat, joissa sitä näet. Tässä on vain faktoja.
Sitä paitsi ks. termistä russofobia blogini. Jos et halua leimautua Novorossija- tai russkij mir -agitaattoriksi, käytä sanaa venäläisvastaisuus.

Tässä blogissa puhuttiin udmurteista, ei saamelaisista. Olen Izhevskissä, en Inarissa. Kannattaa katsoa kartasta, missä nämä paikat ovat.
Saamelaisista voit kysyä vastaavia tietoja esim. Annika Pasaselta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tässä on saamelaisiin kohdistuneesta assimilaatiopolitiikasta hyvä kirjoitus: http://yle.fi/uutiset/3-9231306

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hienoa, että Palezjan täällä kuitenkin järjestettiin tänäkin vuonna: https://vk.com/palezjan

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset