Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

IFUSCO siirtyi Siperiasta Helsinkiin - miksi?


Tämän vuoden IFUSCO, suomalais-ugrilaisten opiskelijoiden (tai paremmin olisi fennougristiikan opiskelijoiden) jokavuotinen perinteinen konferenssi oli määrä järjestää tänä vuonna huhtikuussa Hanty-Mansijkissa, ensimmäistä kertaa Siperiassa. Saksassa 1984 alkanut perinne on jatkunut katkeamatta ja ensi kertaa IFUSCO oli Venäjällä vuonna 1999 Syktyvkarissa. Sittemmin se on ollut myös Iževskissä, Saranskissa, Joškar-Olassa ja toistamisenkiin Syktyvkarissa.


Maaliskuun alussa ilmoitettiin, että ilmoittautumisprosessi on keskeytetty, sitten 9. maaliskuuta, että tapahtuma siirretään hallinnollisista syistä syyskuuhun. Sittemmin ilmoitettiin, että tapahtumaa ei järjestetä ollenkaan. Ei järkeviä selityksiä, ainoastaan viittaus poliittiseen tilanteeseen. Olisikohan järjestäjien ollut järkevää miettiä sitä poliittista tilannetta jo viime vuonna, kun Pécsin IFUSCOssa ilmoittivat olevansa halukkaita?


Tällaisen opiskelijakonferenssin ei tietenkään pitäisi joutua kärsimään mistään poliittisista tilanteista ylipäänsä. Tapahtuman historiasta voi lukea mm. Alkukodista. Tosin ei tämä ole ensimmäinen kerta kun IFUSCO Venäjällä peruuntuu, mutta tämä kerta ei muistuta edellistä. Edellinen peruuntuminen nähtiin vuonna 2001, kun Iževskin IFUSCO peruuntui. Olin tuolloin vaihto-opiskelijana paikan päällä.


Tällaisen opiskelijakonferenssin järjestäminen Venäjällä on enemmän koko yliopiston ja muiden suurten organisaatioiden asia kuin vain opiskelijoiden. Suomessahan esimerkiksi päävastuussa myös järjestelyistä ovat opiskelijat ja opiskelijajärjestöt. Vuonna 2001 ei myöskään erityisemmin ilmoiteltu peruuntumisen syistä, mutta se oli varsin ilmeinen. Opiskelija-aktiivi, joka oli päävastuussa ja kutsunut konferenssin Udmurtiaan, joitui lähtemään ulkomaille ja tapahtuma jäi ilman luotsia. Muuttuneessa tilanteessa järjestelyjä ei saatu käyntiin.


Tämänvuotinen peruuntuminen näyttää aivan toisenlaiselta. Vuonna 2001 ei saatu organisoitua mitään konkreettista missään vaiheessa, nyt taas järjestelyt näyttivät sujuvan hyvin ja olivat pitkällä, tapahtuman ohjelmasta oli yksityiskohtaisia kaavioita esillä jo helmikuussa. Mutta jo tässä vaiheessa herätti kummastusta IFUSCOn historiassa ennen näkemätön ja tulkinnanvarainen osanottajakiintiö: "The number of delegations from one territory (country, republic, region) - up to 5 people". Oli epäselvää saisiko vaikkapa Suomesta osallistua enempää kuin 5 henkeä.


Tämä luku 5 tuntuu olevan avain sekoilun kontekstiin. Lahden maailmankongressin delegaatioiden koko Venäjältä myös supistettiin 20:stä viiteen henkeen. Saman kiukuttelijan ruutupaperilta haiskahtaa. IFUSCO on itse asiassa tänä vuonna jo kolmas suomalais-ugrilainen tapahtuma, jota Venäjä on merkittävästi häirinnyt tai, jonka se on perunut. Maailmankongressia ei tietenkään Venäjä voinut perua, koska se oli Lahdessa. Tosin arvellaan, että alunperin tarkoituksena oli olla lähettämättä ketään Venäjältä. Toinen oli suomalais-ugrilainen elokuvafestivaali Iževskissä keväällä ja kolmas tämä IFUSCO. Vai onko näitä lisääkin tai ehkä vielä tulossa?
Erittäin hienoa, että Helsingin fennougristiopiskelijat olivat tilanteen tasalla ja päättivät pikavauhtia järjestää IFUSCOn tänä vuonna Helsingissä. 


https://www.facebook.com/events/172866109783704/

"Vuoden 2016 Kansainvälinen suomalais-ugrilaisten aineiden opiskelijakonferenssi IFUSCO järjestetään 15.9.-18.9.2016 Helsingissä. Konferenssi korvaa Hanti-Mansijskiin suunnitellun, mutta sittemmin pariin otteeseen lykätyn ja lopulta perutun konferenssin. Haluamme osoittaa, että IFUSCO järjestetään joka vuosi vastoinkäymisistä huolimatta. Konferenssin tarkoituksena on vaalia jo yli kolme vuosikymmentä vanhaa perinnettä, jonka avulla annetaan mahdollisuus suomalais-ugrilaisten aineiden opiskelijoille esitellä tutkimustaan, verkostoitua kansainvälisellä tasolla ja luoda suomalais-ugrilaisen tutkimuksen alalla yhteishenkeä. Konferenssin aikana tullaan myös valitsemaan vuoden 2017 IFUSCO:n järjestävä yliopisto. 

Koska konferenssiin on vain kuukausi aikaa, kiitos Hanti-Mansijskin kongressin viimehetkisen peruuntumisen, on päätetty, että konferenssissa on sähköinen kamerayhteys, jonka välityksellä voi seurata konferenssia (tai jopa osallistua siihen!) internetitse mistä vain nettiyhteyden päästä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Sääliksi käy tietysti varsinaisia järjestäjiä Hanty-Mansijkissa, jotka ovat epäilemättä tehneet paljon hyvää työtä tapahtuman eteen. Yhtäkkiä kerrotaan, että järjestämäänne tapahtumaa ei nyt tulekaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jännää, miten IFUSCOn politisointistrategia on Venäjällä muuttunut. Taannoin suomalaiset valittivat, että IFUSCOa alkaa vaivata mammuttitauti. Venäjällä IFUSCOt olivat mahtavia spektaakkeleja, varsinkin Saranskin IFUSCO 2007. Siellähän oli jotain arkeologian ja muita aivan uusia sektioitakin. Silloin tarkoituksena oli kenties näyttää, miten suomalais-ugrilaisista pidetään hyvää huolta. Ainakin oli tilaisuutta kohtaamisiin myös.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset