Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressin typistys jatkuu

 

Edellisessä aihetta käsittelevässä blogikirjoituksessani raportoin lyhyesti, miten Udmurt Ken'eš valitsi ylhäältä annetun yleisvenäläisen suosituksen / määräyksen vuoksi kongressiin normaalin 20 hengen delegaation sijasta vain 5 henkeä. Sinänsä ei ole mitään yllättävää siinä, että päätetään sopeutua ja tehdä niin kuin käsketään. 


Virolainen MAFUNin tunnettu aktiivi Oliver Loode kirjoitti aiheesta myös: http://uralistica.com/profiles/blogs/udmurts-and-the-erosion-of-national...


Hän kuitenkin selvästi ilmaisee mielipiteensä, että Udmurt Ken'ešin olisi kannattanut valita toisenlainen menettelytapa. Aiheesta kirjoitti viimein myös Helsingin Sanomat neutraalin raportin, kun oli selvää, että sama kuvio toistuu joka alueella:
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1457672512622?jako=1655a027cf3a80b2e18b2351e...

 

 

Kriisikokous Oliver Looden mielipiteen johdosta


18. maaliskuuta Udmurtiassa järjestettiin keskustelutilaisuus
(Международное финно-угорское движение в поисках ответов на вызовы времени» прошел в ижевском штабе городских проектов «Лифт»), 
https://.be


Tilaisuudessa ilmoitettiin toimittajille lopulta selvästi, että tilaisuuden syynä oli Oliver Looden kirjoitus. Pääjuonteena tilaisuudessa oli läntisten suomalais-ugrilaisten kansojen hienovarainen moittiminen suomalais-ugrilaisen yhteistyön politisoinnista. Siis yksittäisen virolaisen kansalaismielipide on politisointia, kun taas kansalaisjärjestötoiminnan täydellinen kontrollointi valtion ylimmiltä tahoilta ei ole? Politisoinnin määrittelyyn tarvittaisiin joku kielitieteilijä erikseen jyrähtämään...
Toisaalta on hienoa, että keskustelua syntyy. Se koira älähtää...

 

 

Missä vihollinen luuraa?


Todellisuudessa sen enempää Suomessa, Virossa kuin Unkarissakaan ei ole tietääkseni moitittu suomalais-ugrilaisten kansankokousten päätöksiä tai syytetty delegaatioiden supistamisesta tai muustakaan sukukansojen edustajia. Olosuhteet ymmärretään. 


Toiseksi vastustus tehtyjä päätöksiä kohtaan ja tiukkakin kritiikki on kyllä peräisin ihan Venäjän sukukansojen parista itsestään, mikä on hyvin positiivista tietysti. Siinä eivät ole olleet aloitteellisia läntiset suomalais-ugrilaiset. Tämän todistaa selvästi mm. vkontakteen syntyneet kongressin ja ns. antikongressin sivut.
https://vk.com/anticongress
https://vk.com/fucongress2016


Pitäisikin puhua asiasta, eli todellisesta vihollisesta eli federaation ylemmistä tahoista, jotka ovat kaikkeen häslinkiin alku  ja juuri, eikä syytellä toisia suomalais-ugrilaisia kansoja reagointitavoista. Tähän olennaiseen em. sukukansojamme edustajat vkontakten sivuilla keskittyvätkin.


Antikongressisivun mielestä olisi parasta tänä vuonna perua koko kongressi ja järjestää myöhemmin toisella tavalla.


Esiintyy myös epäilyksiä siitä, päästetäänkö Lahteen nyt valittuja henkilöitä. Huhutaan siitä, että kongressiin ollaan tuomassa jälleen asioita, jotka eivät sinne kuulu, kuten venäläisten asema. Kongressihan on tarkoitettu suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuurien ja perinteiden edistämiseksi. 


Delegaatioiden typistyksille hätäpäissä keksityt syyt paljastetaan tekosyiksi. Esimerkiksi Karjalassa suuri delegaatio oli jo saanut apurahoja kongressimatkalle, joten budjettiin vetoamiselta putoaa pohja pois.


Marien kansankokous on vielä jäljellä, 14.-16. tätä kuuta. Vielä on toivoa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset