Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kielifestivaali

 • Festivaalin järjestäjät Aleksej Shkljajev ja Artjom Fedorintshik.
  Festivaalin järjestäjät Aleksej Shkljajev ja Artjom Fedorintshik.
 • Christian Pischlöger kertoi udmurtista netissä.
  Christian Pischlöger kertoi udmurtista netissä.
 • Lapsiperheille. Pienimmille oli järjestetty omaa englanninkielistä äksöniä.
  Lapsiperheille. Pienimmille oli järjestetty omaa englanninkielistä äksöniä.
 • Esperanto on perinteisesti hyvin edustettuna kielifestivaaleilla.
  Esperanto on perinteisesti hyvin edustettuna kielifestivaaleilla.


Kielifestivaali on suurelle yleisölle tarkoitettu tapahtuma, jossa saa tietoa yksittäisistä kielistä ja kielentutkimuksesta.
Kielten asiantuntijat ja/tai äidinkieliset puhujat pitävät 45 minuutin esityksen kyseisestä kielestä, mahdollisesti jostain henkilökohtaisesta, kiinnostavasta näkökulmasta. Tämän jälkeen jätetään aikaa keskustelulle ja kysymyksille. Esityksiä on monta samaan aikaan, joten yleisön pitää päättää, mikä esitys valita.


Päätarkoituksena on ihannetapauksessa propagoida kieliä, niiden osaamisen merkitystä, herättää innostusta kieliin ja kielitieteeseen. Näin ei kuitenkaan aina ole käytännössä. Muistan taannoin Tšeboksaryn festivaalilla, jonne minut kutsuttiin Joškar-Olasta, kuinka tšetšeenit keskittyivät tanssiensa esittelemiseen. Esitykset olivat toki huippusuosittuja, mutta kielestä ei kukaan saanut minkäänlaista käsitystä.

 

Kielifestivaalin tällaisessa muodossa ideoi ensimmäisenä amerikkalainen kielitieteilijä, yhteiskunta-aktiivi ja esperantisti Denis Kif, joka järjesti vuonna 1995 kielifestivaalin Ranskassa. Se oli heti menestys, johon osallistui noin 800 ihmistä. Vuonna 2008 Kif järjesti vastaavan Kiinassa Nankinissa. Siihen osallistui 13500 ihmistä. Festivaalilla esiteltiin yli 70 kieltä. 


Idea on levinnyt laajalle. Festivaaleja on järjestetty jo Venezuelassa, Slovakiassa, USA:ssa, Ukrainassa, Ranskassa ja Sveitsissä. Suomessa ilmeisesti vuonna 2007 Vaasassa on järjestetty kielifestivaali Suomi, esperanto ja käytännön monikielisyys -tapahtuman yhteydessä.


Venäjällä johtava kielifestivaalien järjestäjä on Tšuvassian esperanto-yhdistys, joka on järjestänyt vuodesta 1996 alkaen jo parikymmentä festivaalia, joilla on ollut jopa 2000-3000 osallistujaa. Venäjällä festivaaleja järjestetään säännöllisesti myös Moskovassa, Volgogradissa, Uljanovskissa ja Pietarissa.


Ensimmäinen kielifestivaali Iževkissä järjestettiin vuonna 2012 Kansojen ystävyyden talossa, vuonna 2013 toinen festivaali Iževskin teollisuus- ja talousopistossa ja tänä vuonna kolmas 12.3. Iževskin kansainvälisessä itäeurooppalaisessa yliopistossa. Osallistujia oli muutama sata. Udmurtiassa ohjelmassa oli myös udmurtin kieleen liittyviä erityisesityksiä, kuten udmurtin kielestä internetissä. 


https://www.facebook.com/events/803902926381202/?active_tab=posts

Kuvat: Aleksej Shkljajev

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset