Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Tässäkö nyt sauvakävelylle hyvä ilmaisu udmurtiksi?

 

Mainitsin edellisessä blogissani, että udmurtiksi sauvakävely on skandinav amalja vamyšjan eli skandinaaviseen tapaan astelu. Minua jäi kuitenkin vaivaamaan, onko todella tarpeen kolmisanainen ilmaisu, kun suomessa selvitään yhdyssanalla, tosin aika pitkällä sellaisella. 


Käännyin asiantuntijan, kuuluisan udmurttilaisen leksikografin ja sanastontutkijan Sergej Maksimovin puoleen. Hänet tunnetaan, paitsi kielikartastojen, Suomessa ennen kaikkea massiivisten udmurtti-suomi ja suomi-udmurtti -sanakirjojen päälaatijana. Nykyisin hän työskentelee Udmurtian tutkimusinstituutissa.


Maksimov ehdotti sauvakävelylle skandinav amalja vamyšjan -ilmaisun sijaan ilmaisua bodyjen vamyshjan eli sauvoilla kävely (бодыен вамышъян) tai  bodyosyn vetlon eli sauvoilla kulkeminen (бодыосын ветлон) sananmukaisesti. 


Skandinav amalja vamyšjan onkin käännös venäjän kielen ilmaisusta cкандинавская ходьба  tai cкандинавская ходьба с палками tai ходьба с палками. Miksi pitäisi säilyttää ilmaisussa sekä viittaus alkuperäalueeseen että sauvoihin? Ei minkään takia. Mutta ei venäjä sen enempää kuin udmurtti hyväksy yhdyssanaa, tyyliin palkahodjba tai bodyvamyshjan, mutta se on jo toinen juttu. Suomen kieli on varsin tiivis joskus ja oikoo semanttiset mutkat suoriksi yhdistäessään tuosta vain toisiinsa liittyviä sanoja perusmuodoissaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan puukkokin venäjäksi "finskij nozh" eli "suomalainen veitsi".

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1
Tuo taitaa kertoa paljon.

Potkukelkka on viroksi Soome kelk.

Pekka Iiskonmaki

Tosiaan laita nimeksi Финляндия ходьбы.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Finskaja hodjba tai norvezhskaja hodjba se on ollutkin venäjäksi. Se voisi olla udmurtiks finn amalja vamyshjan tai ehkä finn vamyshjan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

POtkukelkka tunnetaan myös Venäjällä nimellä finskije sani.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Ahaa.... sepäs jännää, ehkä suomalaisilla on jotakin tekemistä sen kehittämisessä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tai siis jos potkukelkka ylipäänsä tunnetaan Venäjällä. Itse olen nähnyt vain yhden ainoan kerran, Ufalaisessa museossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset