Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Iževskissä kertalippu 27 senttiä ja lounas euron

  • asuntola
    asuntola
  • Bussilippu
    Bussilippu

 

Parannuksia tietoliikenteessä


Työ ensimmäisenä Venäjän etäsukukansojemme pariin lähetettynä suomen kielen lehtorina  Ižkarissa on alkanut. Aikaisemminkin tänne on lähetetty ihmisiä opettamaan suomea. 90-luvulta alkaen tähän asti he eivät ole olleet varsinaisia ulkomaanlehtoreita, vaan kieliassistentteja, jotka ovat yleensä olleet vielä opiskelijoita.


Tuttuun paikkaan tulo ei ole mitään kulttuurishokkeja aiheuttanut. Nettiasiat ovat olleet varsin myönteinen yllätys. Jo Moskovassa pääsin kahvilassa internettiin omalla kannettavallani. Viime vuonna Bashkiriassa koettu outo avointen internetyhteyksien katkaisu oli siis tilapäistä tai paikallista. 


Ižkarissa, Udmurtian valtionyliopistossa sama suuntaus jatkui. Laitoksella on netti joka koneessa, ja joka huoneessa, ja kyseessä on vihdoinkin internetyhteys, jossa ei ole rajoitusta. Siitä ei ole kuin 8 vuotta viimeksi täällä työkennellessäni, kun internetyhteys oli rajoitettu. Joka kuukauden loppupuolella internet katkesi muutamaksi päiväksi, kun sitä  oli käytetty yli kiintiön. Kehitys on ollut tällä alalla huimaa myönteiseen suuntaan.


Myöskään henkilökohtaisen internetyhteyden saamisessa ei ongelmia ole ilmennyt eikä paikallisen puhelinliittymän.

 

Optimisaatioprosessit voimissaan


Yliopistomaailma sen sijaan on myllerryksessä. Udmurttilaisen filologian tiedekunta yhdistettiin vuoden alussa Journalistiikan tiedekuntaan ja lopputuloksena syntyi Udmurttilaisen filologian, fennougristiikan ja journalistiikan instituutti. http://f-uffu.udsu.ru/


Mutta tämä on vain osa prosessia, johon kuuluu myös Venäjän yliopistojen määrän raju vähentäminen, mikä tarkoittanee tulevaisuudessa ehkä esimerkiksi sitä, että Udmurtian valtionyliopisto voi joutua yhdistymään muiden korkeakoulujen kanssa. Yliopistolla ei kuulemma ole varaa enää kustantaa esim. konferensseja.


Opiskelijamäärät ovat vähentyneet, opetustunnit, mm. suomen kielen, ovat vähentyneet huomattavasti parhaimmista vuosista. Tämäkin tarkoittaa paikallisen henkilökunnan palkan pienenemistä.

 

Ruplan kurssi 


Vielä pari vuotta sitten täkäläiset ansaitsivat yliopistolla paremmin kuin Romanian kollegansa. Nyt tilanne on ruplan kurssin huonenemisen myötä keikahtanut päinvastaiseksi. Hinnat ovat nousseet, mutta ruplan kurssin vuoksi kaikki on suomalaisittain edelleenkin halpaa.


Kertalippu kaupunkiliikenteessä on 20 ruplaa eli tämän päivän kurssin mukaan 27 senttiä. Muistan sellaisenkin ajan kuin se oli 1,5 ruplaa ja sitäkään ei tarvinnut maksaa (vuonna 1997). Lippu ei ole enää siitä ikuisesta kellertävästä neuvostopaperirullasta, vaan samantyyppinen lappu kuin Suomessakin.


Kolmen ruokalajin lounaan (salaatti, keitto, pääruoka) saa reilulla eurolla tai parilla yliopiston ruokalassa. Ja hinta on kaikille sama, ei mitään opiskelijoiden suosimista. Kaupungin ruokapaikoissa hinnaksi samanlaiselle aterialle tulee nelisen euroa.

 

 

Uusia asukkaita


Ainakin vuodesta 1997 alkaen suomalaisten ohella tässä asuntolaosastossa majailleet espanjalaiset ja korealaiset ovat kadonneet. Tilalle on tullut opiskelijoita Irakista ja eri puolilta Venäjää. Unkarin lehtori ja edelliset suomalaiset muuttivat asuntolasta pois torakoiden ja arabien vuoksi, ainakin jos uskomme huhuja yliopistolla. Vapaille asuntomarkkinoille. Itse olen nähnyt tähän mennessä yhden torakan huoneessani, pari keittiössä, eivätkä arabitkaan ole niin äänekkäitä kuin espanjalaiset saattoivat olla, joten en ajatellut katsella muita vaihtoehtoja.


Espanjalaiset ovat siirtyneet uudempaan asuntolaan. Asuntolan virkailija valittaa, että irakilaiset eivät osaa sanaakaan venäjää eivätkä englantia, hekin ovat vasta tulleet. Yliopistolla kysyn jotain irakilaisista ja saan sellaisen tunteellisen vuodatuksen, josta ei saa mitään tolkkua. Arabeja on kuulemma nykyisin joka paikassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset