Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

4.11. Marin ja Udmurtian tasavaltojen päivä


Neuvostoliiton hyvinä aikoina 1920-luvulla, aivan sen alussa perustettiin mareille ja udmurteille valtion monin tavoin edistyksellisen kansallisuuspolitiikan hengessä omat nimikkoalueensa.


Udmurtian ja Marin tasavallan edeltäjät perustettiin 4.11.1920, ennen monia muita alueita. Myöhemmin ne muutettiin nimellisesti neuvostotasavalloiksi ja 1990-alusta jälleen tasavalloiksi.


Juhlapäivä osuu hyvin lähelle udmurttien historian toista symbolista päivää, synkän 1930-luvun historian päivää, 1. marraskuuta, jolloin udmurttien kansallissankari Kuzebaj Gerd ammuttiin. Vuonna 1937 tapettiin 1.11. suuri joukko vastaavia tärkeitä henkilöitä. Juuri pyhäinpäivänä. Hauska yhteensattumako?


Yksi viime vuosisadan alun suurmiesten kantava ajatus oli kansallisten symbolien etsiminen, luominen ja vakiinnuttaminen. Eepoksiaan alkoivat sukukansamme kirjoittaa jo tuolloin.


Ihmeellista kyllä, em. tasavaltojen ikä huomioon ottaen, varsinaiset valtiolliset symbolit, kansallishymni, -lippu ja -vakuuna ovat varsin nuoria. Ne on luotu vasta Neuvostoliiton ajan jälkeen, 1990-luvulta lähtien. Siihen asti symbolit olivat näet onnettomia kommunistitöherryksiä, esim. Udmurtian lippuna toimi Neuvostoliipun lippu, jossa oli alla udmurtiksi ja venäjäksi "Udmurtskaja ASSR"!


Kun tarvittiin uudet kunnolliset symbolit, suunnittelijat olivat vielä niin henkisesti kahlehdittuja, että suunnittelivat lippuja Venäjän federaation lipun pohjalle. Vuonna 1993 Venäjän presidentti joutui antamaan asetuksen, joka nimenomaisesti KIELSI käyttämästä Venäjän lippua alueiden lippujen pohjana. 


Kyseessä oli siis valtava federaation tason mullistus. Tämäkin on Suomessa sensuroitu uutisaihe, vaikka kunnollisten kansallisten symbolien luominen on federaatiotason käsky! 


Symboleilla on symbolista merkitystä. Se helpottaa, että on virallisestikin olemassa. Udmurtian kansallishymniä pidetään yleisesti mainiona, sen voi kuunnella tämän juhlapäivän kunniaksi:
https://youtu.be/VCf6n5lqGrs


Marin television erikoisohjelma marien autonomian 95-vuotisjuhlan kunniaksi:
https://youtu.be/nhEH6KsNHb8


Udmurtian uusi esittelyvideo:
https://youtu.be/oaRd53sI1eg

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yhtään venäjän lääniä tai tasavaltaa ei näy kartassa vaan naapurimme näyttäytyy isolta, yhtenäiseltä ja uhkaavalta. Mielestäni iso harmi sillä heti rajan takana olisi karjalan tasavalta. Varsinaista karttapropagandaa. Itselle tuli nuo tasavallat yllätyksenä Ville Haapasalon ohjelmasta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ville Haapasalon ohjelma täytti paikkansa. Suuri yleisö piti ja kiinnostui.

Siinä oli tietystikin joitain asiavirheitä, jotka fennougristeja ärsyttivät. Mutta asioitahan voi tarkistaa muualtakin ja löytää lisätietoja, jos ne rupeavat kiinnostamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset