Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Vaalitulos multiaisesta näkökulmasta - perussuomalaiset tarjosivat järkytyksen

 

Multialta oli näissä vaaleissa ehdokkaina itsenäisyyspuolueen Tuomo Lehtinen, perussuomalaisten Marita Salenius ja keskustan Pertti Lehtomäki. Nämä olivat siis varsinaisia Multian edustajia. Keuruulta seurailin paikallisina ehdokkaina vielä keskustan Lauri Oinosta, vihreiden Paula Vehkomäkeä, joka on oikeastaan Multian ja Keuruun rajalta,  kristillisdemokraattien Onni Haapalaa sekä kokoomuksen Heikki Kankimäkeä.


Suur-Keuruu julkaisi alueensa ehdokkaista artikkelit vaalien alla. Mutta, mutta yksi puuttui joukosta: Tuomo Lehtinen ei tiettävästi ollut saanut edes kutsua haastatteluun. Minusta tämä on aivan tarpeetonta pienimpien puolueiden syrjintää. En itsekään juuri kannata Itsenäisyyspuoluetta, mutta ehdokkaiden tasapuolista kohtelua kyllä.


Valitettavasti Multia ei saanut kansanedustajaa, eipä saanut Keurusseutukaan, valitettavasti.


Keskustan Lehtomäki ja Oinonen saivat hyvät äänimäärät Multialta ja Keuruulta, paljon paremmat kuin Keski-Suomesta valituiksi tulleet keskustan edustajat. Tämä ei vain riittänyt. Mutta selvästi ihmisillä oli hieman halua saada paikallinen edustaja. Samaa voi sanoa kokoomuksen Heikki Kankimäestä ja vihreiden Paula Vehkomäestä, joka sai Keuruulla melkein yhtä paljon ääniä kuin valituksi tullut, Keski-Suomen ensimmäinen vihreä kansanedustaja Touko Aalto. Multian vihreiden keskuudessa suuntaus paikallisen suosimisessa oli vielä selvempi:  41 äänen potista Vehkomäki sai 12, kun seuraaville sijoille kirineet vihreät 5 ääntä tai vähemmän.


Itsenäisyyspuolueen Lehtinen sai yllättävän vähän ääniä Multialta (4), suurimman osan Jyväskylästä. Kuitenkin tämä on enemmän kuin itsenäisyyspuolueen muiden ehdokkaiden äänet Multialla. Tuomo Lehtisen äänisaalis (60) oli odotuksenmukainen ottaen huomioon ehdokkaan ja puolueen melko näkymättömän kampanjan. Lehtisen kampanjointi tapahtui pääasiassa sosiaalisessa mediassa. 


Erittäin näyttävän ja ahkeran kampanjan teki Marita Salenius. Muidenkin puolueiden kannattajien suusta kuulin useasti, että hän on  perussuomalaisten paras ehdokas. Monissa tärkeissä vaalipaneeleissa hän esiintyi selkeästi yrittäjien ja maaseudun asialla ja perussuomalaisten peruslinjoja puolustaen. Hänen pakettiautonsa näkyi seudulla jatkuvasti liikkeessä tai pysäköityneenä kuntakeskusten parkkipaikoille kansan pariin. 
Vaalipäivän jälkeisenä aamuna sitten menin tarkastamaan millä äänimäärällä Salenius on mennyt läpi, onhan perussuomalaiset Keski-Suomessakin suosittu puolue.  

 

Aika pitkään piti tuloksia tuijottaa, mutta miksikään eivät muuttuneet. Yleensä surkeaan tulokseen on joku syy, esim. ehdokkaan asema puolueessa, vaalipiirin vaihto, näkymätön kampanja tai se, että ehdokkaan puoluetta ei kannateta alueella. Nyt ei mitään selitystä löydy. Kerralla taas painui käsitys puolueesta pohjiin, kun juuri olin alkanut nähdä puolueen hyviä puolia.


Perussuomalaisten kannattajille paikallinen ehdokas ei siis kelvannut, vaan läpipäässeet saivat seudulla enemmän tai saman verran ääniä kuin paikallinen.


Tietenkään kansanedustaja ei aja vain oman alueensa asioita, mutta omalla kansanedustajalla on myös mainosarvoa. Multialla äänestysprosentti oli 69,9 eli 499 ei äänestänyt ketään (hylätysti eli tunnistamatonta kohdetta näistä äänesti 10 henkeä). Kovin innokkaasti ei siis voi ihmisten sanoa omaa kansanedustajaa haluavan. Nyt oli vielä valinnanvaraakin, mikä ei suinkaan ole pienellä paikkakunnalla itsestäänselvyys. 


Pelkästään Multian nukkuvien äänet olisivat nostaneet Lehtomäen tai Oinosen varasijan tuntumaan (1874 + 499 = 2373) ja Keuruun nukkuvien äänet kirkkaasti läpi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No ei pelkästään ikävä. Vaalitaistelu on kiintoisa ja Äänekoskelta odotetaan paljon.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Äänestin Saleniusta. Harmi, ettei tullut valituksi. Ääni ei mennyt kuitenkaan hukkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset