Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Venäjällä virinneet propagandahyökkäykset suomalais-ugrilaisia kansoja vastaan

Tätä en ikinä olisi halunnut joutua kirjoittamaan. Olen aina pyrkinyt keskittymään yhteistyöhön niiden tahojen kanssa, jotka toimivat sukukansojen hyväksi tehokkaasti ja myönteisessä hengessä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Nyt kuitenkin on pakko ottaa tarkasteluun käsittämättömät hyökkäykset Venäjällä suomalais-ugrilaisten kansojen pyrkimyksiä ja suomalais-ugrilaista yhteistyötä vastaan. Kyse ei enää ole yksittäistapauksista, vaan selkeästi yleisestä tendenssistä.
Tässä ensiksi muutamia esimerkkejä viime ajoilta.

 

I. Outo artikkeli vuonna 2013: "Separatismi Venäjän suomalais-ugrilaisissa tasavalloissa ja ulkomainen tekijä."
http://oliverloode.files.wordpress.com/2014/03/f-u-article.pdf


Teksti löytyy myös täältä:
http://www.moskvam.ru/publications/publication_1119.html


Tätä kirjoitusta ei voi sivuuttaa ihan noin vain, koska lehti "Problemy natsionaljnoj strategii" on korkean tason tiedelehdeksi luokiteltu. Siellä pyrkivät julkaisemaan artikkeleita esimerkiksi tohtorin tutkintoon tähtäävät tutkijat, koska ne noteerataan suurempana meriittinä kuin jossain luokittelemattomassa lehdessä julkaistut kirjoitukset.


Artikkelin pääjuoni on suomalais-ugrilaisen maailman demonisointi ja uskotteleminen, että suomalais-ugrilainen yhteistyö on Venäjälle haitallista. Tekstiä leimaa "valtiotamuodostavan" venäläisen kansan korostus ja sen tarjoaminen identiteettinä suomalais-ugrilaisille kansoille. Kaikki päinvastaiset pyrkimykset nähdään separatistisina ja ei-toivottuina.


Suomea, Unkaria ja erityisesti Viroa syytetään liiallisesta kiinnostuksesta sukukansoja kohtaan. Kiinnostus johtuu kuulemma sukukansojen alueen sotateollisuudesta ja hyödyllisistä kaivannaisista, joista siis meidän väitetään oikeasti olevan kiinnostuneita.


Sekä itsenäisten suomalais-ugrilaisten valtioiden että Venäjän suomalais-ugrilaisten tasavaltojen edustajia syytetään "suorista" kontakteista keskenään "Moskovan ohi". Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kansallisten johtajien väitetään tavoittelevan itsenäisyyttä, jonkinlaista utopistista valtiota Suomesta Siperiaan. 


Erityisesti kirjoittajan hampaissa ovat MAFUN (Suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liitto) ja Viro. MAFUN:in loistavia projekteja (kuten suomalais-ugrilaisten alueiden brändäystyö ja suomalais-ugrilainen kulttuurikaupunki) suomitaan siitä syystä, että ne kasvattavat suomalais-ugrilaista identiteettiä venäjäläisen kustannuksella. Syynä on tietysti myös se, että järjestö ei ole Moskovan kontrollissa.


Tekstin kirjoittaja on Vasili Ivanov. Hänellä on ilmeisesti tutkinto lääketieteen alalta. Lähemmin hän on perehtynyt kirurgiaan ja sotavammojen hoitoon. Vuodesta 2008 hän on esiintynyt etnisten ja poliittisten konfliktien tutkijana, mihin hänellä ei ole edes minkään sortin koulutusta:
http://www.riss.ru/jomsocial/profile/544-ivanov-vasilij-vitalevich


Tuttavani Venäjältä luonnehtivat hänen Vkontakten profiiliaan rasistiseksi ja ääriajatteluksi. 

Suomessa Ivanovin sepustukselle ei tietääkseni ole pieniä fennougristipiirejä lukuunottamatta juuri korvia lotkautettu, mutta ainakin Udmurtiassa artikkeli on otettu vastaan lähinnä hämmentyneen järkytyksen vallassa. Mm. udmurtin kielen käytön edistäjät, esim. sen opetuksen kehittäjät, yhtenäiselle Venäjälle lojaalit ja sen kokonaisvaltaista parasta ajattelevat ihmiset, leimataan tekstissä vaarallisiksi separatisteiksi, varsinkin jos sattuvat saamaan Suomen tai Viron sukukansaohjelmista jonkun euron hankkeisiinsa. Tekstiä kommentoivat tässä Udmurtian television ohjelmassa Tatjana Ishmatova, Vladimir Vorontsov ja Aleksej Tsykarev (kaksi viimeksimainittua venäjäksi). 
МАЛЫ КЕ ШУОНО. Финн-угор движение кышкытлык вае Россилы?
https://


Minusta on väärin jättää Venäjän suomalais-ugrilaiset kansat yksinään torjumaan Ivanovin kirjoituksen kaltaiset epäasialliset hyökkäykset.

Onnittelen venäjäntaidottomia, sillä he säästyvät tältä Vladislav Gulevitshin tekstiltä, johon Ivanov viittaa. Se on erittäin loukkaava erityisesti jokaista meitä kohtaan, jotka olemme alan asiantuntijoita ja jotain yrittäneet tehdäkin sukukansojen hyväksi. Siinä kiedotaan koko sukukansatyö mitä kummallisimmalla tavalla Ukrainaan ja USA:han, joka on kuulemma koko sukukansatyön takana tarkoituksenaan kaataa Venäjä. Päätarkoituksena on kuulemma perustaa Suuri Fenno-Ugria, jonka on siis USA suunnitellut. Silkka SOFIN:in toisintoa:
http://www.edrus.org/content/view/21537/47/


Tämä ei kuitenkaan onneksi ole tieteellinen areena, vaan ääriliike Jedinaja Rusin sivuilla. Tällaisia kirjoituksia siis, joita näkyy ilmestyneen erityisesti vuodesta 2010 lähtien kiihtyvällä vauhdilla, Ivanov käyttää "tieteellisen" tutkimuksensa lähdekirjallisuutena!

 

II. "USA, Viro, Suomi, Norja ja Unkari tukevat yhtenäisen mordvalaisten kansan jakamista kahteen ryhmään, ersiin ja mokshiin. Kyseessä on lännen halu heikentää Venäjää."
Tämä väite ei ole kenen tahansa yksittäisen ideologin purskahdus, vaan duuman lausunto:
 http://finugor.ru/en/civic-chamber-russian-federation-division-erzyans-and-moksha-considered-threat-russia-weakenin


Alexander Pelin (ilm. Aleksandr Pelin) väittää uuspakanuuden ja ortodoksisuuden vastakkainasettelun olevan uhka valtiolle. Lisäksi hän väittää, että USA, Viro, Suomi, Norja ja Unkari tukevat aktiivisesti mordvalaisten jakoa ersiin ja mokshiin.


Mordvalaiset itse korostavat olevansa joko ersiä tai mokshia. Omakieliset nimitykset ovat ersä ja moksha. Heillä on oikeus määritellä kansallinen identiteetti omalla tavallaan eikä sitä määritellä valtion yhtenäisyyttä tai hajanaisuutta silmällä pitäen. Tässä ulkopuoliset voivat vain tukea heitä. En usko monenkaan poliitikon Suomessa tietävän asiasta tarpeeksi, jotta voisi edes ottaa kantaa. Mitä tulee fennougristeihin, kantaa on otettu varsin maltillisesti. Toisin kuin Pelin väittää perinteisesti kielentutkijat Suomessa pikemminkin korostavat ersän ja mokshan läheisyyttä ja voivat käsitellä niitä kokonaisuutena. 
Pelinin väitteet ovat siis monellakin tavalla täysin virheellisiä.

 


III.   Kuvernööri Aleksandr Drozdenko mainitsi inkeriläiset ja inkeroiset uhkina maan yhtenäisyydelle ja vertasi Ukrainaan.
26.2. http://47news.ru/articles/85875/
Suomeksi asiasta voi lukea eilisen artikkelin:
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/inkeroiset%20ukraina-32843
Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko mainitsi nettikampanjan autonomisen tasavallan perustamiseksi alueelle ja kehotti kiinnittämään huomiota alueella toimiviin ääriorganisaatioihin.
Kuvernöörin mukaan  inkeriläiset ja Soikula-yhteisö ovat mukana toiminnassa, joka heikentää Venäjän valtion intressejä.


Tälle kaikelle voisi nauraa, mutta: 1. Yhtä hullut tai hullummat (käytävien kaivuu Volgalta Suomeen ja Viroon) harhaisuudet ovat ennenkin johtaneet kansojen teurastuksiin, 1930-luvulla. 2. Kyse on yleisestä tendenssistä, joka on jo myrkyttänyt ilmapiiriä, ei vain näistä em. neljästä ulostulosta. Jopa sosiaalisessa mediassa muutama ennen järkevänä pitämäni ihminen on tullut täysin vainoharhaiseksi. Pelkästään maininta virolaisesta järjestäjästä saattaa aiheuttaa valtavan pelon ilmoitettua tapahtumaa kohtaan, vieläpä puhtaasti suomalais-ugrilaisella sivulla.

 

Pitää reagoida!
Vuonna 2005 Marinmaan poliittisen ongelmien yhteydessä Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ottivat aktiivisesti kantaa tilanteeseen. Myöhemmin myös Suomi-Venäjä-Seura kiinnitti asiaan huomiota. Luultavasti tämä ei ainakaan pahentanut tilannetta.
Vähintä mitä nyt voi tehdä on saada esim. viisumikielto Schengen-maihin voimaan Ivanoville, Gulevitshille, Pelinille ja Drozdenkolle. Tämä ei kuitenkaan riitä.
Kyse ei ole vain yksittäisistä kirjoituksista tai yksittäisistä ajattelijoista. Ei tiedelehdessä voi julkaista poliittista propagandaa ja mustamaalausta, jos tällä ei ole laajaa hyväksyntää toimituksessa. Vaihtoehtoisesti kyse voi olla ylhäältä tilatusta työstä, joka "tutkijan" on käsketty kirjoittaa.
Suomen valtionjohto voisi tiedustella, mistä nyt oikein on kyse ja pyytää selvittämään tapausten taustat ja tarkoitus. HYY:n ja sen sukukansavaliokunnan lisäksi asia koskettaa tietysti suoraan M. A. Castrénin seuraa ja Sukukansojen ystävät ry:tä, joiden työtä Venäjä nyt halveksii sallimalla valheellisen suomalais-ugrilaisia demonisoivan kampanjan edetä.
Ennen kaikkea asiaan puuttuminen kuuluu Suomi-Venäjä-Seuralle. Suomi-Venäjä-Seura on toiminut jo pitkään suomalais-ugrilaisen yhteistyön hyväksi. Suomalais-ugrilaisten kansojen ensimmäisessä maailmankongressissa vuonna 1992 valittiin suomalais-ugrilaista toimintaa  luotsaavan konsultaatiokomitean päämajaksi Suomi-Venäjä-Seuran keskustoimisto Helsingissä. Seuraavaa kongressia isännöi Suomi ja Lahden kaupunki vuonna 2016.


Järjestelyt ovat jo alkaneet ja Suomi-Venäjä-Seura neuvottelee niistä Venäjän tahojen kanssa: http://finugor.ru/v-minkultury-rossii-obsudili-detali-vsemirnogo-kongres...
Suomi-Venäjä-Seuralla on projekti Kansalaisjärjestöt suomalais-ugrilaisia kieliä ja kulttuureja säilyttämässä. Seura on toteuttanut useita suomalais-ugrilaisia projekteja, esimerkiksi liittyen kansalaisjärjestökoulutukseen, varhaiskasvatukseen sekä nuorten työpajatoimintaan.


Seuran puheenjohtaja 2014-17 on Paula Lehtomäki, joka tunnetaan hyvistä kontakteistaan Venäjän poliitikkoihin sekä kielitaitoisena Venäjän asiantuntijana. Hän tietää varmasti sopivat tahot, joiden kanssa ongelma voidaan ottaa esille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Helsinkiläiset keskustalaiset voivat tukea Paula Lehtomäkeä äänestämällä häntä tulevissa vaaleissa.
Kiitos Esa-Jussi blogista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ikävää menoa lähialueilla. Kiitokset kirjoituksesta.

Nyt jo suomalainen ja suomalais-ugrilainen kulttuuri ja kieli halutaan esittää Venäjän heikentämiseen tähtäävänä salaliittona.
Näinhän ei tietysti ole, kuka tuollaisen vakavissaan täällä todeksi toteaisi. Vaan kaipa se on mahdollistaettä Venäjällä sen moni uskoo jos sitä sikäläinen valtamedia jatkuvalla syötöllä jopa titeisjulkaisuissa esittää.

Se on sitten vain asioiden vallitseva tila joihin meillä on kovin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa. Sääli itänaapurin vähemmistökansoja jotka näyttävät joutuneen herrakansaideologian uhriksi. Ensimmäisenähän kärsivät aina ensin vähemmistöt. Tällä kertaa kielisellaiset.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän meidän pitäisi antaa heimokansojemme hoitaa asiansa itse? Ainakin virallisen Suomen sotkeutuminen näihin asioihin vain pahentaisi heimokansojemme tilannetta.

Käytän tarkoituksella termiä "heimokansa", koska isälinjani periytyy ilmeisesti Volgalta. Olen ns. mammutinmetsästäjien jälkeläisiä isäni puolelta niin kuin valtaosa pohjoissavolaisista.

Paula Lehtomäkeä tuskin näihin kuvioivhin kannattaa sotkea. Luulisin hänen vain puolustelevan heimokansojemme olosuhteita Venäjällä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei kai se ole mitään sotkemista kun hän on Suomi-Venäjäseuran puheenjohtaja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ettäkö Kekkosen lailla tukemaan heimokansojamme?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lapsellisia ihmisiä, jotka kehtaavat vikistä jostain puuttuneesta barbinukesta. Eikös ne barbit ole niin kuin seksistisiä leluja?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Petroskoin kansankoukous muistuttaa runsaslukuisuudessaan kommunistien Vappumarssia.

Antti Jokela

Suru on tunne, jonka kustannuksella ei tehdä politiikkaa...

...kirjoittaa hän ja tekee sen jälkeen politiikkaa Boris Nemtsovin murhalla.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Herra Lintunen! Missä tuolla puhutaan syrjinnästä? Syrjikö Nemtsov jotenkin Karjalan kansan valittajaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko ne nyt Venäjällä tekemässä samaa mitä Ruotsissa ja Norjassa on tehty aina?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Lehtomäki puuttuu asiaan, jos puuttuu. Hän on varmasti ainakin tietoinen Suomi-Venäjä-Seuran vastuusta, kun kerran on tehtävään ryhtynyt. Minun mielestä pitäisi puuttua.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Me olemme tukeneet ns. heimokansoja varsin hyvin vuoteen 2012 asti, jolloin valtiollinen sukukansaohjelmamme lopetettiin. Venäjälle se ei ollut mikään ongelma silloin, vuosina noin 1990-2012. Olen kuullut Venäjällä vielä joskus 2006 vuoden tienoilla hyvinkin korkeilta tahoilta ihan kiitollisia huomioita tästä työstä.

Nyt kun ei juuri voida tukea rahallisesti pyrkimyksiä, keksitään siellä sukukansatyöstä abstrakti ongelma.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jarmo Makkonen: myös Suomessa. Mutta minun olisi hyvin vaikea kuvitella, että Suomessa esim. saamelaisia yritettäisiin nykypäivänä estää pitämästä suoraan yhteyttä alkuperäiskansafoorumeilla muihin alkuperäiskansoihin ympäri maailmaa ja syytettäisiin heitä separatismista ja toimimisesta Helsingin ohi.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Blogisti on tarttunut tärkeään asiaan ja huolestuttavaan kehitykseen. Kremlin hallinto ilmeisesti tuntee olevansa niin nurkkaan ajettu, että näkee kauhuja kaikkialla. Nyt siis jopa suomalais-ugrilaisissa kansoissa ja niiden pyrinnöissä.

Kaikki kansainvälinen toiminta voidaan Vänäjän nykylakien perusteella leimata "ulkomaisten agenttien" puuhaksi.

Kun meillä on huomattavaa valtion tukea nauttiva Suomi-Venäjä-Seura, sen kuuluisi ilman muuta puuttua tähän asiaan.

Toivon myös, että ulkoministeri Tuomioja esittää järeän kannanoton.

Ville Ropponen

Ilman muuta pitää reagoida. Laitoin ilmoituksen kiertoon.

Keskustalaiset ja muut Putinin Venäjän autoritarismin nuolijat menköön kotiinsa.

Kirjoitin jo monta vuotta sitten, että SOFIN:ia sovelletaan uudestaan. Putin etsiin innoitusta 1930-luvusta niin kuin ikävän moni muukin nykymaailmaissa. Yritetään estää tämä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Keskusta on niin suuri ja perinteinen puolue, että sinne mahtuu perinteistä suomettumistakin. Mutta sukukansajutut ei välttämättä liity ihmisillä samaan kimppuun. Kyse on kuitenkin yleensä konkreettisemmista ja selvemmistä asioista, minun mielestä, ei niinkään yleisestä suhtautumisesta Venäjän ulkopolitiikkaan.
Saa nähdä, reagoiko SV-Seura.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Piikittelyä ja piikittelyn ihmettelyä. Siinäpä syvällistä Venäjän-politiikkaa Keskustalta ja Kokoomukselta! Ei kannata lukea.
Lehtomäki voisi viimein tulla esiin ja kertoa, mitä hän aikoo Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtajana tehdä seuransa työn Venäjällä kokeman mustamaalauksen ja vääristelyn (vähän muuta kuin piikittelyä) johdosta:
http://www.verkkouutiset.fi/…/paula_lehtomaki_koko_rus-32933

Ville Ropponen

Kuinkas, onko Suomi-Venäjä-seura vastannut tiedusteluusi siitä aikovatko he reagoida jollain tavalla näiden Venäjällä julkaistujen suoraan sanoen ksenofobisten/ kansanryhmiä vastaan kiihottavien kirjoitusten takia?

Entä voisiko vedota johonkin muuhun tahoon Suomessa? Ehkä voisit kirjoittaa tästä johonkin lehteen?

Kirjoitin muuten jo "Uralilaisessa ikkunassa" tuosta Gulevitshin artikkelista ja muutamasta muusta SOFIN:in käsikirjoituksen tyylisestä jutusta... Ilm. koko tämä homma on orkestroitu jossain propagandatehtaalla ja disinformaatiota osn laskettu pikkuhiljaa kiihtyvään tahtiin liikkeelle. Tämä liittyy kai siihen, että isovenäläistä nationalismia on käytetty jo vuosikausia "työkaluna" Venäjän yhtenäistämiseksi, valtavertikaalin lujittamiseksi ja "valtiotamuodostavan struktuurin" sementoimiseksi. Nyt alkaa itseasiassa näyttää, että homma saattaa levitä Moskovan valtiaiden käsiin...Irtipäästetty tuli ei välttämättä sammu itsestään, vaan leviää.

Ville Ropponen

Millaista mustamaalausta Suomi-Venäjä-seura on saanut kokea Venäjällä? En ole tietoinen tästä. Tai siis kun viittasit johonkin kommentissasi. Tuo linkkaamasi Verkkotuutisten likkikään ei toimi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tuo verkkouutisten juttu on tyhmää Kokoomuksen ja Keskustan nokittelua siitä, ketkä poliitikoista suhtautuvat Venäjään oikein.

Siis Suomi-Venäjä-Seuraa ei ole suoranaisesti mustamaalattu tms. tietääkseni. Viittaan tällä siihen, että noi kirjoitukset halventavat myös sen tekemää sukukansatyötä. Onhan se tehnyt aika paljonkin.

Suomi-Venäjä-Seura ei ole mitenkään reagoinut tietääkseni.

Ehkä voisin kirjoittaa johonkin lehteen, ehkä en. En ole oikein juuri nyt siinä uskossa, että minun kirjoituksiani julkaistaisiin sanomalehdissä, sattuneista syistä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tähän liittyy myös se aspekti, että kahdessa edellisessä maailmankongressissa Venäjän korkeimmat edustajat ovat käyttäytyneet hyvin oudosti:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/venaja...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Nyt täytyy esim. Suomi-Venäjä-Seuran huolehtia siitä, että kongressiin vuonna 2016 Suomessa eivät pääse henkilöt, joilla ei ole mitään tekemistä suomalais-ugrilaisten kansojen kanssa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

"Venäjän kulttuuriministeri" Medinski oli niin huolestunut vuonna 2008 kongressissa Halosen esittämästä tuesta kielipesätoiminnalle, että seuraavassa kongressissa 2012 päätti haukkua kielipesätoiminnan. Ja tämä siis suomalais-ugrilaisten kansojen kongressissa, jossa nimenomaan on tarkoitus pohtia mm. keinoja säilyttää ja elvyttää suomalais-ugrilaisia kieliä! Saas nähdä ketä riehujia sieltä raahautuu Lahden kongressiin ensi vuonna, jos Suomi-Venäjä-Seura jatkaa nössöä linjaansa... ...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jo pelkästään se, että joku tulee kongressiin vain skandaloimaan, kuten vuonna 2008 Kosatshev ja 2012 Medinski, on pois oikeilta asioilta, kuten kansojen keskinäisiltä tapaamisilta ja projektien ideoinnilta.

En todellakaan halua ensi vuoden kongressin jälkeen lukea mediasta, kuka suuri kusipää on taas laukonut mitäkin provoja tai kuka on tästä johtuen pomppinut ylös tuolistaan ja poistunut salista. Odotan hieman enemmän myös lehdistöltä. Keskittymistä olennaiseen tapahtui mitä tapahtui.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen
Galina Kiseleva

Suomalaiset kuin aina mielelläni parantavat asioita Venäjällä, mutta ei omassa maassa. Oliko jo aikaa keskittyä omiin asioihin. Venäjän kansa pärjää ilman teidän huolenpitoa. Karjala kuuluu Venäjälle Pietarin Suurin aikojen alkajen ja siellä päättää venäjän kansa ja Venäjän laki

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Olisiko Venäjän jo aika keskittyä sisäisiin ongelmiinsa?

Ensiksikin tämän kirjoitukseni pääpointti (jos olisit sen lukenut ajatuksella, olisit ehkä ymmärtänyt) ei ollut esittää operatiivista toimenpidesuunnitelmaa näitä propagandahyökkäyksiä vastaan (koska sellainen olisikin vaikeaa), vaan TIEDOTTAA asiasta.

Toiseksi ei ole olemassa sellaista asiaa kuin "Venäjän kansa". On olemassa Venäjän Federaation kansalaiset. Toisen hahmotusmallin mukaan on toisaalta ERI KANSOJA: tataarit, udmurtit, marit, thuktshit, ukrainalaiset, valkovenäläiset, venäläiset, nenetsit jne. Käy Venäjällä ennen kuin kommentoit väärin termein.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

"Venäjän kansa" nimenomaan ei pärjää ilman suomalaisia pätkääkään! ME rahoitamme merkittävästi suomalais-ugrilaisen kirjallisuuden julkaisemista. Avaapa melkein mikä tahansa udmurttilaisen, marilaisen, ersäläisen, mokshalaisen tai komilaisen kirjallisuuden teos, sisäsivulla lukee: M. A. Castrenin seura on tukenut kirjan julkaisemista.
Öljyrahat työntyvät pomojen taskuihin.

Ja mainitakseni vielä yhden esimerkin, joita löytyisi varmasti lukemattomia: Ympäristörikollisia vastaan kamppailevat tavalliset kansalaiset kääntyvät jatkuvasti mm. suomalaisten ja muiden ulkomaisten tahojen puoleen saadakseen oikeudellista ja taloudellista apua, jota Venäjältä eivät saa... ... ... ...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja kun syytöksiä on esitetty, on sitten pakko keksiä syyllisiä:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1432951683570?ref=hs-ar...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset