Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Miksi Suomessa ei myydä oikeaa tattaria?

  • kanaa "tattari"pieluksella
    kanaa "tattari"pieluksella

Tattari on tummanruskeaa. Siinä on tattarille ominainen selvä tuoksu ja maku. Totuin Venäjällä, Udmurtiassa ja Marissa syömään sitä usein. Haluaisin syödä Suomessakin, mutta ei onnistu.


Ostapa Suomessa tattarisuurimoita. Saat vaaleanvihreää, hajutonta, mautonta niljakasta mönjää. Esim. gogreen -nimisessä pakkauksessa valehdellaan, että "kokonaisia tattarisuurimoita". Eivätpä ole kokonaisia, jos ei ole väriä, makua eikä tuoksua.


Ilmeisesti on kyse ns. kuoriosasta. Toisen valmistajan suomalaisessa pakkauksessa, joka sisältää samoja kalpeita suurimon irvikuvia, lukee, että "syötäväksi kelpaamaton kuoriosa poistettu" !?! Syötäväksi kelpaamaton? Venäjällä ja tietääkseni joka paikassa ympäri maailmaa syödään myös nämä ns. kuoriosat, jossa on kaikki tattarin ominaisuudet.


Millä oikeudella ne leimataan syötäväksi kelpaamattomiksi? Ja millä perusteilla? Kaikki eivät välttämättä pidä tattarin mausta, mutta Suomessa tattarina myytävään mitättömyyteen ei kukaan voi tykästyä, tosin ei vihatakaan, kun siinä ei mitään makua itsessään ole.  Ei ihme, että ravitsemustieteilijöillä on asiantuntijuus ja auktoriteetti hukassa, kun tuollainen väite voidaan pokkana kirjoittaa pakkaukseen.


Pitäisi edes mainita rehellisesti pakkauksessa, että "koska suomalaiset eivät ole tottuneet syömään tattaria, valmistamme tattaria, jota kuoriosan poiston vuoksi voivat syödä nekin, jotka eivät pidä tattarista".


Selailin nettitietoja varmistuakseni, että Venäjän hyvien tattarisuurimoiden syy on siinä, että ne ovat kuorellisia. Mutta artikkelit aiheesta ovat erittäin huonosti kirjoitettuja. Sellaista perusasiaa, että mistä johtuu väri- ja laatuero tattarissa Suomen  ja Venäjän välillä, ei selitetä selvästi. Missään ei lue, että Venäjällä tattarisuurimot ovat kuorellisia. Periaatteessahan se voisi johtua siitä, että siellä on parempia lajikkeita. Jatkan tutkimuksi huomenna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Toinen asia, mitä ikinä en voi ymmärtää, miksi monet suomalaiset perinteisesti väheksyy kaalia ja hapankaalia. Ja monia muita.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kyllä sauerkraut paluun tekee viimeistään siinä vaiheessa kun tuontihedelmät alkavat kerätä viivakoodin ylle isompia numeroita. Luulisin näin käyvän seuraavan kymmenen vuoden aikana, kunhan palkkareformit ylttävät lämpöisempiin maihin.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Käy Eesti kaupassa ja kysy heiltä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Laita hakuun tattari viljatuotteet hinta, sillä löytyy kuorellisen näköistä verkkokaupasta ja joistain myymälöistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niitä löytynee luontaistuotekaupoista, mutta marketit eivät ota alhaisen kysynnän vuoksi.

Olavi Mansikka

kauppa myy sitä mitä asiakkaat ostaa. Yhden vuoksi harvemmin. Tai no mikä ettei mutta hinta muodostuu ihan järjettömäksi...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan se sekä Makrobiosín että Urtekramin maahantuoma vaaleampi kokonainen luomutattarikin hyvää. Tässä juuri lautasella.
70-luvulla sai tummaa venäläistä tattaria parin kilon pusseissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sini, mistä maasta Makrobiosin on? Ruohonjuuren myymä näkyy olevan kiinalaista, Kiinaanhan tattarin viljely on aikanaan levinnyt kaiketi Intiasta, josta Venäjällekin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mulla onkin nyt kotona ruotsalainen Saltå Kvarn-pakkaus ja alkuperämaa on Puola.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Täytyypi kokeilla tattaria lisukkeena, on edullisempaakin kuin couscous ja quinoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nykyilmastossa kotimaisen tattarin viljely taitaa onnistua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikös tattari menesty kylmässä ilmastossa? Lueskelin näet joulukuussa kun Venäjältä oli uutisia että tattarin hinta hipoo sikäläisittäin pilviä että n. puolet Venäjän tattarista tulee Altailta, ja jossain luki että tattaria viljellään Nepalissa ja Tiibetissä.

http://www.karjalansanomat.ru/uutinen/tattarin-hin...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Itsekin pari kesää muutamalla hehtaarilla kokeilleena totean, että onnistuu. Hyvä kasvi luomutuotannossa rikkakasvien tukahduttamisessa, kasvaa aikuisen miehen korkuiseksi. Puidaan auringon kuivattamina pakkasten tapettua kavit pystyyn, vähemmän vetisiä näin. Siemenen ollessa aika erikoisen mallinen (muistaakseni tetraedri) kuoriminen hankalahkoa ja hävikki jonninmoinen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Siis vaalea tattari on ihan syötävää ja mietoa. Mutta se ei vastaa niitä odotuksia, mitä minulla tattarille on. Sama kuin saisi tattarin sijaan puuroriisiä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olisiko venäläinen tumma tattari paahdettua?:

Virolaisissa ruokakaupoissa on tarjolla suuri valikoima tattaria. Eniten myydään ruskeaa paahdettua tattaria, jonka alkuperämaa on Venäjä, Ukraina tai Liettua.

http://balticguide.ee/fi/tattaria-poytaan/

Suomessakin on virolaisia ja venäläisiä ruokakauppoja, joista saanee, muussa tapauksessa rajan takaa.

Outi Rossi

Esa-Jussi, ettei kysymyksessä ole tapasi keittää tattaria? Olen kotini kautta oppinut, että tattaria on huuhdottava esim. kolmeen kertaan kuumalla, mieluiten kiehuvalla vedellä ennen keittämistä, jolloin lopputulos on irtonainen eikä ällö limamössö, oli sitten kyseessä vaalea kaupasta ostamani tai venäjän tutuilta saatu tummempi lajike.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ei ole, keitän aina samalla tavalla. Huuhtelen kerran ja Venäjällä siitä tulee aina irtonaista ja hyvää. Venäjällä tattari ei ikinä puuroudu lainkaan.
Hankin vielä kuvan venäläisestä tattarista. Väriero on kuin yöllä ja päivällä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuva paahtamattomasta venäläisestä tattarista:)

- Roasted whole-grain buckwheat is mainly used to make grechnevaya kasha, a fluffy porridge with a special, nutty aroma.

http://www.themoscowtimes.com/sitemap/free/2008/3/...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Pitää selvittää. En ole kuullutkaan, että tattaria paahdettaisiin. Mutta kun muistelen venäläistä tattaria, niin siitä irtoaa niitä tummia osia jossain määrin. Kuoriselitys on minusta uskottavampi. Nyt pitäis jostain saada äkkiä niitä ja tutkia empiirisesti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Netissä kyllä lukee että tattaria myydään joko raakana tai paahdettuna:

Buckwheat is sold in raw or roasted form. If available, I always buy the roasted variety. If you can’t find it, it’s very easy to roast it yourself.

ja ohje, lisääkin löytyy netistä.

http://www.olgasflavorfactory.com/ontheside/side-d...

Vanhasta venäläisestä keittokirjastani Neuvostoliiton kansalliset keittiöt ei löytynyt ohjetta, mutta voithan kokeilla tätä netistä suomeksikin löytynyttä, tai sinne päin:)

Kasha

Liha- ja linturuokien lisänä itänaapurissa tarjottava tattariruoka.

kuusi annosta

175 g tattarisuurimoita
1 tl suolaa(ruususuolaa)
100 g voita
7 dl vettä, joskus riittää vähempikin
iso sipuli (70 g)
225 g tuoreita herkku-tai metsäsieniä

Paahda tattarisuurimot suuressa pannussa, älä polta.

Kun ne ovat saanet hieman väriä ja kuivahtaneet, lisää pannulle suola, puolet voista ja 5 dl kiehuvaa vettä.

Kypsennä suurimoita kannen alla hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia.
Mikäli suurimot tuntuvat vielä kovilta, lisää kiehuvaa vettä 2 dl ja jatka hauduttamista, kunnes kaikki vesi on imeytynyt suurimoihin ja ne ovat pehmeitä.

Paista suurimoiden kypsyessä hienonnettu sipuli jäljellejääneessä voissa kullankeltaiseksi ja lisää kypsien tattarien joukkoon. Kiehauta viipaloiduista sienistä liika neste pois ja lisää ne sipulitattariseokseen.
Voit myös lisätä seokseen mausteita.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tattaria ja sieniä on yhden artikkelin mukaan ollut Duuman kansanedustajien vähäkalorinen muodikas laihdutusdieetti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tattista bloggauksestasi, lähden metsästämään tattaria ja kokeilen tattari-tatti lisuketta, herkkutatteja kun on viime vuoden jäljiltä vielä runsaasti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hei, ostin juuri Nummelan Citymarketista Dovgan tuotenimellä tummaa tattaria. Kilon pussi

Angelina Filip

This is going to be in English (sorry, my Finnish is too bad for discussions like that ;-)
I am Polish and, like most Russians, we also eat a lot of buckwheat, and we eat it dark and with all the delicious "kuori". I have also made a mistake ONCE of buying the horrible Finnish version. I was horrified at how bad it tasted. To get anywhere near the Eastern European taste, I had to roast the leftover grains on a dry pan for half an hour.
Next time I just bought some Estonian or German varieties. Much better and much closer to the wonderful taste I am so used to from childhood.
I am not at all surprised Finnish people don't like "tattari". Who would like that tasteless shapeless mush?!
You can buy the Estonian variety at Eesti markets (like one guy above already mentioned) or the German variety at some health food shops.
I save time and buy it in bulk online :-)

Käyttäjän TuulaMkinen kuva
Tuula Mäkinen

Tattari on ns laihan maan kasvi, kylvöaika myöhäinen ja hallan arka.
Alkuperäinen tattari ei ole menestynyt ainakaan keski-Suomessa. Karjalaiset siirtolaiset yrittivät viljellä sitä, huonoin tuloksin.
Kalkkipitoisuuden täytyy olla sopiva. Lisäksi kuorineen jauhettu tattari on jossain määrin myrkyllinen, vaikkakin maukkaampi.

Omat peltoni olivat sopivia tattarin viljelyyn, riittävän korkea sijainti 220m merenpinnasta, joten hallan vaaraa ei ollut.
Nyt maaseudun ja pientilojen tuhoutumisesta johtuen tattaria ei juurikaan viljellä kun koemielessä.
Vaalea tattari on juuri sitä kuorittua, jonka vuosi se on kun liisteriä.

Lisäksi hapankaalia ja hapankalaa laitan ihan mielelläni ja on suosittua tälläkin alueella. Kalan pitää olla särkeä.

Anna Niskanen

Tämä tulee myöhään, mutta. Se venäläinen tattari ON paahdettua. Tietoa löytyy venäjänkielisiltä sivustoilta kyllä ja sielläkin tunnetaan raaka tattari, joka tosiaan on kalpean kellertävää ja/tai vihertävää. Se voi toki olla kuorittuakin, en ota siihen kantaa, mutta se tumma, Venäjällä myytävä on ehdottomasti paahdettua. Suomesta saa ostettua kokonaisia, kuorimattomia tattariryynejä, esim. GoGreenilla ja Urtekramilla on omat versionsa ja jo niistä näkee, että ne eivät todellakaan ole yhtä tummia kuin Venäjällä, Virossa ja muualla idemmässä myytävä tattari. Paahto sen tekee, kuten todettua.

Itsekin suosin paahdettua, mutta ei se kyllä ravintoarvoiltaan yhtä hyvää ole kuin paahtamaton.

Käyttäjän SamiPaavilainen1 kuva
Sami Paavilainen

Unhulled Buckwheat is buckwheat that still has a hull covering a dark, triangular-shaped shell, which in turn covers the actual seed at the centre.

The hull is very tough. Even after soaking and boiling, Unhulled Buckwheat is too chewy for most people's tastes.

It can be ground into a dark buckwheat flour that will be greyish, with minute black specks in it. Because of the hull still in it, Unhulled Buckwheat flour will be stronger tasting and darker than flour ground from hulled buckwheat.

http://www.cooksinfo.com/unhulled-buckwheat

---------

Tahtoisin ehdottomasti kokeilla kuorellista tattaria.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset