Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Pysyin pystyssä - ilmaston lämpenemisestä huolimatta!

Eilen illalla ulos koiran kanssa niin kuin jokainen säädyllinen koiranomistaja. Inhottava suojasää oli hetkessä muuttanut pihani vaaralliseksi jäiseksi liukumäeksi. Puoliksi lumipenkassa taiteillen selvisimme tielle. Lenkki tuli tehtyä ja pystyssä pysyin, vaikka täysin pitävää askelta ei tullut otettua yhtäkään edes tasaisella pyörätiellä. Onneksi joka päivä tasapainoilen suksilla ja osaan liukua näppärästi.
Kuinkahan moni vanhus taas päätyi sairaalaan iskettyään kallonsa ja lonkkansa mäsäksi jäähän? Vielä useampi varmaan jäi kotiin rappeutumaan, kun ulos ei voi mennä.
Helsingin DocPoint -festivaalin lehdessä huomasin kiinnostavan dokumentin ThuleTuvalu, joka kertoo kahdesta paikasta, joissa ilmastokriisi on jo nyt kamppailua eloonjäämisestä. Thulen ja Tuvalun ihmiset ovat lähes omavaraisia ja siis itse kaikkein vähiten syyllisiä ilmastonmuutokseen, joka mm. hukuttaa heidän maansa meren alle.


On outoa, miten ihmiset pystyvät olemaan näkemättä ikäviä asioita ja unohtamaan ne niin lyhyessä ajassa. Ei ole kuin vuosi katastrofaalisen huonosta talvesta Suomessa, talvettomasta talvesta 2013-14. Joulusaarnassaan Multian kirkkoherra totesi järkyttyneenä, että mustaa joulua ei ole näillä main nähty miesmuistiin. Riippuu muistista tietysti. Multialta kotoisin oleva isäni muistaa mustan joulun vuodelta 1953 (liekö silloin luomakuntakin menettänyt tasapainonsa yhdestä  paholaisesta, josta meidät vasta sinä vuonna armahdettiin). Kukaan ei kuitenkaan voinut jouluna 2013 kuvitella, että talvea ei tulisi edes vuodenvaihteen jälkeen. Mutta niin vain kävi. Suuri määrä mustikanvarpuja tuhoutui tammikuun pakkasilla, kun lumisuojaa ei ollut. 
Jotkut tyhmät kuvittelevat, että ilmaston lämpenemisestä voisi olla meille jotain hyötyä, että meille tulisi Välimeren ilmasto. Näin ei voi käydä. Vaikka ilmasto lämpenisi, Suomi ei siirry eteläisemmille leveysasteille. Talven 2013-14 katastrofista tulisi normi: lokakuusta huhtikuuhun mustaa synkkyyttä, vettä, loskaa, paskaa ja iljannetta. Ihmisten kuolleisuus kaatumisvammoihin, liikkumattomuuteen ja mielenterveysongelmiin nousisi räjähdysmäisesti. Pakkasella ei ole liukasta. Lumi ja pakkanen on se asia, mikä tekee pohjoisistakin alueista ihmisille hyviä asua.


Jokainen nollarajan ylitys talviaikaan on vastenmielinen sääilmiö. Sukset eivät plussakeleillä luista eivätkä pidä, jollei osaa temppuilla erityisliistereillä. Autoteidenkin huollossa nollan ympärillä sahaavat lämpötilat aiheuttavat suuria ongelmia. Tietenkin talviset suojasäät ovat merestä johtuen meillä jossain määrin normaali ilmiö, johon on vain sopeuduttava. Huono talvi on inhottavaa ja vaarallista ihmisille, mutta katastrofaalinen muulle luonnolle, minkä jo mustikanvarvut todistavat.


Oras Tynkkynen valottaa seikkaperäisesti kirjassaan Pieni maailmanpelastusopas (s. 56-69)sitä, miten ilmastonmuutoksen monimutkaisuuteen ilmiönä ja epävarmuuksiin vedotaan, kun ei haluta tehdä mitään sen torjumiseksi. Kuitenkin ihmiset varautuvat esim. palovakuutuksin paljon epätodennäköisempiin onnettomuuksiin. 


Huhtikuun vaaleissa kannattaa äänestäjän huolella tentata, kuinka hyvin oma ehdokas on perillä oikeista uhkakuvista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olet oikeassa. Valitaan sellaiset edustajat, jotka panevat Jumalan kuriin ja säätävät lain, jossa kielletään kaikenlaiset ilmastonmuutokset.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Kommenttisi on esimerkki torjunnasta, josta myös Tynkkynen puhui: ilmastonmuutoksen monimutkaisuuteen ilmiönä ja epävarmuuksiin vedotaan, kun ei haluta tehdä mitään sen torjumiseksi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Nimenomaan. -7 astetta pakkasta ja lunta 30cm marraskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin, ei tuulta kiitos!

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Mitä haittaa on varautumisesta ilmastokriisiin, vaikka sitä ei tulisikaan?
Onko esim. monipuolinen energiapolitiikka, uudet innovaatiot, puhdistunut ilma ikävä juttu sinänsä?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Eihän siihen yritetä mitenkään varautua, vaan yritetään massiivisella ponnistuksella estää estämätön ja agendassa ei energiankulutus, ilmanlaatu ja ympäristö tunnu merkitsevän yhtään mitään.

Outi Rossi

Ilmastokriisi ei ole "joskus tulevaisuudessa". Se on nyt.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Älä anna mielikuvituskriisin pilata yöuniasi, mitään näyttöä siitä ei nimittäin ole,
mutta siitä on vahvaa näyttöä, että sää, suursää ja ilmasto vaihtelee aivan kuten ennenkin.

Suomenkin talvisäätä leimaa suuri vaihtelu ja jonka amplitudi on vähintään kymmenkertainen "havaitsemaasi ilmastokriisiin" nähden.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Aivan. Ne, jotka siitä eniten kärsivät jo nyt, eivät vaan pääse esille tarpeeksi. Miten esim. tuon ThuleTuvalu -dokumentin saisi Suomen televisioon?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kommentoija tekee nyt sellaisen naiivin virheen, että tarttuu täkyyn, jonka tahallani rakensin. Sillä kun saa lisää kommentteja ja näkyvyyttä blogille. Limitän siis tarkoituksella tämän hetken inhottavan suojasään ilmastokriisiin. Tietysti tiedän, että yksittäinen sääilmiö ei todista mitään, vaan tarvitaan tilastojen tarkkaa syynäystä. Talvi 2013-14 oli talveton ennen kaikkea siksi, että se oli lumeton. Viittaan itsekin siihen, että kylmyyttä kyllä tammikuussa piisasi liikaakin paljaille mustikanvarvuille.
Yksittäiset talvettoman talven ja suojasääpäivien inhottavuudet ovat kuitenkin hyviä maistiaisia siitä, mikä saattaa muodostua vallitsevaksi.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

Heh. Suurin piirtein koko blogin sisältö ja pointti olikin siis vaan rakennettu täky?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vihreät - neljän vuodenajan puolesta.

Totta puhuen nämä kaksi viimeista "talvea" panee jo vakavasti harkitsemaan muuttoa muutaman sata kilometriä pohjoisemmaksi. Tänä talvena olen yhtenä viikonloppuna päässyt hiihtämään. Sekin Keski-Suomessa.

Outi Rossi

Minusta valitettavinta on, että sillä aikaa kun soitamme täällä suuta, tulevaisuuden kannalta merkittävät energiateknologian innovaatiot kehitellään muualla, juuri nyt, kun periaatteessa olisimme voineet olla mukana kehittämässä niitä, luomassa työpaikkoja ja kestävää vaurautta. Itse viihdyn kyllä perunapellollakin, tai mikä ikinä se kasvi onkaan jota täällä tulevaisuudessa viljellään, mutta niiden jotka tahtoo sisähommiin pitää muuttaa muualle.- Timo Huolmannille, kiitos nukun oikein hyvin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Janne Salonen, vihreitä tarvitaan sitä ennen myös estämään ympäristöministeriön lakkauttaminen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ainakin se Oras Tynkkynen, jonka teoksia minä olen lukenut, kannattaa luonnollisesti kotimaisia energiainnovaatioita enemmän kuin kukaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ehkä kyseessä on eri Oras Tynkkynen.
Valmistetaanko tuuliturbiineja Suomessa? Innovaatioissa on kysymys paljon muustakin kuin tuulesta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kovin on yleinen nimi?
Ei valmisteta Suomessa tuulimyllyjä ja järkevää energiapolitiikkaa ei voi perustaa innovaatio-utopialla levitettyyn sumuverhoon, vaan on syytä kohdistaa katseensa todellisiin ratkaisuihin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Todellisiin ratkaisuihin, jotka ovat...?

Ai niin, mihin sinä niitä ratkaisuja kaipaat, kun et tunnusta koko ilmastokriisiä.

Jos Suomessa ei valmisteta tuulimyllyjä, on ne ostettava ulkomailta siis. Tuskin Tynkkynen on syyllinen tumpeloihin, joiden pitäisi valmistaa niitä Suomessa, mutta eivät niin tee.

Minä itsekin kovin mielelläni tekisin tuuliturbiineja, mutta siihen ei fennougristin koulutus ohjaa eikä se kuulunut udmurtin kielen syventäviinkään opintoihin.
Jos minulla olisi rahaa, sijoittaisin edes tuulimyllyihin, valmistuttaisin jollain teknisellä tyypillä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Mahtaa olla hauskaa tulevaisuudessa, jos ilmastokriisi kärjistyy ja 10 miljoonaa ilmastopakolaista saapuu nurkille, eräiden selitellä, miksi mitään ei tehty ajoissa:
"Mutku mutku mutku en tykänny niistä vihreistä tyypeistä. Oli niin kiva vääntää vitsia lihapalasta, jonka nieleminen tuo kuuman tuulen SKandien yli, ja toistaa kuin papukaija sitä vihreää töpselivitsiä. Joka on muuten niin tavattoman hauska, olette(ko)han)) kuulleet: Se kuuluu näin: Vihreät saavat sähkönsä töpselistä. hahahahah, hehehehehee...(Laajennettuna siihen voi lisätä, että toisen koulukunnan mukaan sähkö tulee pistorasiasta. Ovelimmat kuitenkin työntävät töpselin pistorasiaan, niin, että töpselin piikit työntyvät näille sopiviin reikiin pistorasiassa. Tällä tavoin seinään yhdistetty sähkölaite saa hetkessä ihmeellistä näkymätöntä energiaa ja alkaa toimia, ellei räjähdä ja ellei ole yleistä sähkökatkosta, jolloin virtaa ei tule)."

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minulle ei tule sähköä mistään Luojan kiitos. Sähkölaitteilleni tulee sähköä pistorasioista töpselin kautta.

Rupea ihmeessä yhteistyöhön ilmastopolitiikan alalla muiden asiantuntijoiden kanssa, ettei tarvi sitten pakolaisille valittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset