Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Keuruun varuskunta on autio

 • Aronioita tammikuussa.
  Aronioita tammikuussa.
 • Latu-ura alkaa rakennusten luota.
  Latu-ura alkaa rakennusten luota.
 • Kurantti infrastruktuuri jollekin nuorisotilalle tai treenikämpälle?
  Kurantti infrastruktuuri jollekin nuorisotilalle tai treenikämpälle?
 • Vartiokopilla ei enää vartioida.
  Vartiokopilla ei enää vartioida.

Keuruun varuskuntaa ei enää ole - kuvia 17.1.


Keuruun varuskunta lopetti lopullisesti 31.12. viime vuonna. Ostaja oli tiedossa jo viime vuoden keväällä, jolloin kerrottiin, että jyväskyläläinen kiinteistökehitysyhtiö Sarakallio Kiinteistöt oli ostanut Keuruun varuskunta-alueen.  "Tällaisia paikkoja ei ole hirveästi tarjolla, ja vähän tässä on kotiseutuhenkeäkin mukana. Yritämme pitää Keski-Suomen virkeänä", perustelee johtaja Timo Kauppinen ostopäätöstä (HS 2.5.2014). Sarakallio Kiinteistöt on osa AT Rautiainen Oy:tä, joka omistaa liikekiinteistöjä, toimistotilaa ja asuntoja eri puolilla Suomea.


Kauppa, jonka hintaa ei julkisuuteen kerrottu, käsittää 38 hehtaaria varuskunta-alueesta.
Puolustusvoimien käytöstä vapautui noin 40 rakennusta: kasarmeja, auto- ja korjaamohalleja, varastotiloja ja muonituskeskus. Kasarmirakennuksia yksistään on 15 000 neliömetriä,  tuotantotiloiksi soveltuvia tiloja arvioitu olevan vajaat 10 000 neliömetriä.
Varsin tarkasti kiinteistöt näkyvät tästä esitteestä:
http://www.keulink.fi/filelibrary/Keuruunvaruskuntaesite.pdf


Varuskuntaan olisi ollut avoimien ovien päivä 10.1, mihin en valitettavasti päässyt. Lauantaina totesin alueen todellakin vapautuneen käytöstä ja vielä odottavan uutta toimintaa.

 

Mitä sinne on tulossa? Suunniteltu on vaikka mitä. Paikalliset ampumakerhot esittivät jo kauan sitten idean ampumaurheilukeskuksesta. Mahtaa olla aika mahtava räiskintäkeskus, jos koko alue tälle pyhitetään. Itselleni alueesta tuli mieleen leirikeskus tai monipuolinen urheilukeskus, ei vain ampumaurheilun, vaan hiihdon, suunnistuksen, vesiurheilun jne. Laduille pääsee suoraan kasarmeilta (kuva). Lähellä on Keuruu liikuntapuisto, jossa lumettomana talvena 2013-14 kävin usein hiihtämässä.


Alueelle on toivottu yrityskeskittymää. Silloin osa varuskunnassa työnsä menettäneistä n. 300 ihmisestä voisi saada uutta työtä entisestä paikasta. Yksi raportti suosittaa konesalitoimintaa:
http://www.keulink.fi/filelibrary/2015/Loppuraportti.pdf


Tämä sopii varastotiloille ja erilaisille halleille. Entä asuintilat? Ehkä majoitukseen tai pakolaiskeskukseksi, kuten on ehdotettu. On vaikea kuvitelle, että koko varuskunnalle löytyisi yksi uusi toimija. Tästä kertoo sekin, että  moni ostajaehdokas olisi ostanut vain osia varuskunnasta, mutta se haluttiin myydä kokonaisena, joten se myytiin sijoittajalle.


Paikka on kaunis talvellakin. Jo rakennusten lähellä on kaunista havumetsää, rannan tuntumassa tiheää lehtimetsää. Voi vain kuvitella, millaista on kesällä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Noin aluksi voisi tulla kyseeseen Keuruun varuskunnan käyttäminen pakolaiskeskuksena.

Syyrian ympärillähän on paljon pakolaisleirejä, joista varmaan riittäisi porukkaa täyttämään tuonkin entisen varuskunnan.

EU:lta sitten heruisi hyvät tuet tälle hankkeelle, ja paikkakunnan työttömät saisivat töitä. Kaikki olisivat tyytyväisiä.

Käyttäjän TuulaMkinen kuva
Tuula Mäkinen

Keuruullahan toimi jo 1980 luvun lopulla palkolaiskeskus ja ihmiset sijoittuivat erinomaisen hyvin yhteiskuntaan.
Maaseudulla otetaan vieraat tuttavallisesti vastaan ja ohjataan ja opastetaan. Kielimuuri ei muodostunut esteeksi. Näitten jälkeläiset toimivat monille eri alueilla ja elättävät itsensä ja perheensä.
Mitään uskonollisia konflikteja ei ole syntynyt.
Mukana olleena, tiedän kuinka vaikeata monella oli lähteä Somaliasta. Hoidin kranaatinsirpaloituneita raajoja. Monella oli luulo, että pitää vaihtaa uskontoa.

Syyrian tilannetta olen seurannut vakavana vuodesta 2011, ja pakolaisvirta ei tullut minulle mitenkään yllätyksenä.
Vasta kun suomalaisten auringonotto ja ryyppypaikat täytyivät, lehdet alkooivat kiinnostua.
Pystymme varsin hyvin tänne tyhjenevälle maaseudulle ottamaan pakolaisia, mutta ilmeisesti on Suomen valtiolle ja sijoittajille edullisempaa sijoittaa kaikki eteläiseen Suomeen.
Lisäksi kyllä täälllä joutuisi vähän väkisinkin tekemään töitä ja sitähän ei osa suomalaisista halua "orjiksiko te ne sinne haluatte"! Olen saanut kommenteiksi.
Puolessa vuodessa 1944 saimme sijoitetuksi karjalaisväestön ja vielä 1950 luvulla piilottelimme ansiokkaasti inkeriläisiä, joita olisi pitänyt palautella.
Muutama satatuhatta Syyrian pakolaista voimme ottaa, mutta täysylläpitoon emme kykene. Uskoisin sieltä tulevan myös työhönhalukasta ihmisjoukkoa, elleivät lakimme ja asetuksemme sitä kiellä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Nythän tuonne varuskunta-alueelle haluttaisiin se vastaanottokeskus, mutta PAIKALLISET vastustavat melkoisesti. Sehän käy ilmi jo Suur-Keuruun sivuilta.

Viikinhovin omistaja uhkaa kuulemma sulkea paikkansa, jos alueelle tulee vastaanottokeskus.
Väitetään, että alueen, ilmeisesti entisen varuskunta-alueen, asuntojen myynti on nyt jo romatanut, kun liikkeellä on ajatus keskuksesta.
Hkin poliisi kävi varoittamassa paikallisia ottamasta vastaanottokeskusta alueelle.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Aika mielenkiintoista! Vaan mistä sitä tietää, onko ammattimaiset someuhkailijat edes paikallisia.

http://www.suurkeuruu.fi/Uutiset/1194996088173/art...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset