Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Allekirjoita vetoomus udmurtin kielen puolesta!

 

- globalisaatiovimma iski kansallisiin tieteisiin

 

Tehostaminen taikka optimisaatio on muotisana myös ympäri Venäjää "näissä nykyisissä globalisaation olosuhteissa". Suomessakin perustetaan mammuttilaitoksia yhdistämällä pieniä laitoksia. Olen antanut itseni ymmärtää, että siitä ei välttämättä laitosten toiminta kärsi. Uskokoon ken haluaa, en ole yliopistolla töissä, joten en tiedä. Ainakin kuntien yhdistäminen tarkoittaa kyllä palveluiden loppumista, sen tiedän ihan itse. Mitä ajatella sitten uutisesta, jonka mukaan Udmurtian valtionyliopiston Udmurttilaisen filologian tiedekunta (http://udsu.ru/default/fudf) lakkautetaan.

Sen sijaan tulee uusi Journalistiikan ja fennougristiikan instituutti, jonka pitäisi aloittaa toimintansa vuonna 2015. Se korvaisi nykyiset Udmurttilaisen filologian tiedekunnan ja Journalistiikan tiedekunnan. Neuvotteluissa oli esillä muitakin vaihtoehtoja, kuten kaikkien kieliaineiden yhdistämistä yhteen instituuttiin. Joka tapauksessa Udmurtian valtionyliopistolla on strategia, joka edellyttää, että nykyisten 21 tiedekunnan ja instituutin sijaan tulee 13 uutta instituuttia, jotka muodostetaan nykyisten pohjalta.

Tällä hetkellä Udmurttilaisen filologian tiedekunnassa on kirjallisuuden, didaktiikan sekä fennougristiikan laitokset, joissa on yhteensä 344 opiskelijaa sekä 35 opettajaa. Opiskelijamäärät ovat viime vuosina laskeneet, osin siksi, että 90-luvun ikäluokat ovat varsin pieniä. Udmurttilaisen filologian tiedekunta perustettiin vuonna 1992 erottamalla silloisesta filologisesta tiedekunnasta udmurttiin keskittyvät laitokset. Tämän tiedekunnan fennougristiikan laitoksella on opetettu suomeakin Suomesta lähetetyn kieliassistentin avulla jo vuodesta 1994 alkaen.

Venäjän fakultet ei välttämättä vastaa ihan tiedekuntaa, eikä kafedra laitosta meikäläisittäin, vaikka ne lähinnä niin suomennetaan. Tiedekunta on pikemminkin suuri laitos ja laitos oppiaine. Koon lisäksi niiden merkitys ja tehtävät eroavat. Venäjällä tiedekunta vastaa käytännössä kaikkien opiskelijoidensa koko aineyhdistelmästä, mikä tarkoittaa, että esim. melko samanlaisia vieraiden kielten laitoksia voi olla hajallaan eri tiedekunnissa.

Joka tapauksessa kyse on pienempien yksiköiden liittämisestä suuremmiksi.Udmurtinkielinen blogi aiheesta:

http://marjamoll.blogspot.ru/2014/11/blog-post_12.html

 

Udmurtian yleisradioyhtiön Mynam Udmurtijan haastattelussa tiedekunnan dekaani Natalija Kondratjeva puhuu hyvin diplomaattisesti ja sovittelevasti,

(https://)

samoin Uralistican artikkelissa

(http://news.uralistica.com/?p=11119)

Hieman epäilyttävältä kuulostaa mm. se, että ihan virallista päätöstä yhdistymisestä ei vielä ole, mutta yhdistelmätiedekunnan uusi dekaani on jo tiedossa. Lisäksi, mitä ilmeisimmin vakuuttelut oppiaineiden pysymisestä ennallaan, eivät ole paikallisten mielestä uskottavia. Artikkeli tiedekunnan säilyttämisen puolesta vetoaa siihen, että tiedekunta on Venäjän, ja luonnollisesti koko maailman ainoa udmurttilainen tiedekunta. Sen merkitys udmurtin kielen säilymisessä ja aseman kehityksessä on valtava. Se on yksi niistä harvoista paikoista, joissa osa opetuksesta tapahtuu udmurtiksi. Siellä on siis tieteen kielenä udmurtti. Se valmistaa tulevia udmurtin opettajia kouluihin sekä tietysti moniin muihin kansallisten aineiden hallintaa vaativiin tehtäviin.

http://mariuver.wordpress.com/2014/11/18/udm-fakult/

Vetoomuksen Udmurttilaisen filologian tiedekunnan säilyttämisen puolesta voi allekirjoittaa klikkaamalla ylläolevasta linkistä aukeavan sivun alareunan tekstiä :Можно здесь

Поставить свою подпись под данной петицией Можно здесь.

Siellä oikealla on :

Подписать петицию

Siihen allekkain tulee tiedot:

Nimi

Sukunimi

sähköposti

kaupunki

perustelut (vapaaehtoinen)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Hei. Mielelläni allekirjoittaisin, mutta en löydä sivulta linkkiä. Muutin sivun asetukset englanniksi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kyllä se ainakin mulla näyttää tomivan:
https://www.change.org/p/ливанов-дмитрий-викторович-требуем-сохранить-факультет-удмуртской-филологии-в-его-самостоятельном-статусе?lang=ru

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

http://nazaccent.ru/content/14601-ministr-nacpolit...

Udmurttilaisen filologian tiedekunnan kohtalo on edelleen ratkaisematta. Sen puolesta ottaa kantaa Udmurtian kansallisuuspolitiikan ministeri Larisa Buranova.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Yleisen mielipiteen painostamana asiassa on tehty kompromissiratkaisu, jonka mukaan Udmurttilaisen filologian tiedekunta säilyy sellaisenaan, mutta liittyy muodollisesti instituuttiin:
http://day.org.ru/#!/news/928
Kiitos kaikille asiaan vaikuttaneille. Kansainvälinen huomio on aina hyvästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset