Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Itä-Ukrainassa kuolee ystäviämme

Itä-Ukrainassa kuolee ystäviämme

Taannoisen MariUverin uutisen, joka kertoi Kozmodemjanskista kotoisin olevan sopimussotilaan palaamisesta kotiin arkussa, ei olisi tietenkään pitänyt olla mikään yllätys. Toi se tämänkin sodan kuitenkin ihan lähelle. Kyseinen parikymppinen nuorukainen ei ollut löytänyt kunnon paikkaa työelämässä. Siksi hän oli etsiytynyt sopimussotilaaksi, osin huijattuna uskomaan suuriin ansioihin. Hän olisi voinut olla yksi suomen opiskelijoistani Joshkar-Olasta, mikäli olisi pari vuotta vanhempi.

http://mariuver.wordpress.com/2014/09/01/mari-kontr-gr/

Monelle sota Ukrainassa tuntuu syystäkin läheiseltä. Lasketaan kuinka lähellä se onkaan maantieteellisesti ja nyt soditaan EUROOPASSA! Itselleni Ukraina on etäinen sekä fyysisesti että erityisesti henkisesti. Olen kerran mennyt sen läpi, mutta mitään suhteita minulla ei sinne ole. Sota tulee lähelle toista kautta. Venäjän lähettämänä Ukrainassa sotii ilmeisesti sukukansojemme edustajia. Tämäkään ei ole uusi asia: usein sodissa Venäjällä on kuollut suhteellisesti enemmän vähemmistökansojen edustajia.

Itä-Ukrainassa on monenlaista väkeä, mutta ilmeisesti myös armeijaa käyviä poikia, jotka eivät ole tienneet joutuneensa Ukrainaan.

http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014091218656748_uk.shtml

http://yle.fi/uutiset/aiti-venaja_uhraa_poikiaan_ukrainassa/7461711

Muistan 90-luvun lopusta ja 2000-luvun alusta pari Tshetshenian sotien udmurttiveteraania. Toinen oli Udmurtian valtionyliopiston opiskelija, epäilemättä monipuolisesti lahjakas, mutta ei valmis ottamaan vastuuta sillä lailla elämästään, kuin yliopisto-opinnoissa pitäisi. Mieluummin hän keskittyi hauskanpitoon ja kaikkeen, mikä oli kiinnostavaa. Venäjäläinen yliopistosysteemi ei kovin joustavasti katsele opiskelijoiden vapautta. Niinpä ystäväni opiskelut päättyivät häätöön yliopistolta parin vuoden sisällä.

Jos ei opinnot maistu, joutuu armeijaan, jos ei lahjo viranomaisia. Armeijapalvelus suoritettiin Tshetsheniassa, kuinka ollakaan. Kun 2001-02 lukuvuonna olin taas Izhevskissä, oli ystäväni palannut, päälisin puolin melkein entinen, mitä nyt yksi sormi lyhentynyt. Palattuaan hän oli saanut jonkun 1000 dollaria sopeutumisrahaa. Suurelta sikäläisittäin tuntuva summa oli mennyt melko nopeasti. Alkoholi näytti maistuvan entistä paremmin samoin aika näytti kuluvan joutavaan oleiluun, kuten pelaamiseen. Koulupudokkaat tykinruoaksi? Entistä professoria ei olisi kuulemma sääliksi käynyt, vaikka hunsvotti olisi siksi päätynyt.

Venäjä on toisaalta ollut sodassa suurinpiirtein koko historiansa ajan. Kun New Yorkin kaksoistornit kaatuivat, tuttuni Izhevskissä kommentoi, että se ei hetkauttanut sikäläisiä yhtään, Venäjällä näihin on totuttu. Aina on jossain ns. kuuma piste, jossa jotain tapahtuu. Toisaalta yhteiskunta ei jaksa erityisemmin kiinnittää asiaan huomiota: eräänlaisesta piilevästä sotatilasta on tullut jo sukupolvien ajan normaalitila.

Kun sotilaat palaavat kotiin, jos palaavat, heidät vaietaan maan alle. Muut eivät ole heidän kertomuksistaan kiinnostuneita. Sotakokemus ei ole yhteinen. Koko ikäluokka ei ollut rintamalla sotilaina ja lottina, vaan luokasta yksi suoritti asevelvollisuutensa kuumassa pisteessä, mitä sitten? "Iso maa vaatii suuren armeijan ja ison maan reunoilla aina tapahtuu."

Olisiko kansainvälinen yhteisö jotain voinut vaikuttaa edellisten vaiettujen sotien aikaan? Nyt onneksi jotain yritetään.

Mitä kuuluu ystävälleni, Tshetshenian sodan udmurttiveteraanille? Sitä en tiedä. Myöhemmin kuulin, että hän oli, ilmeisesti sopeutumisrahoihin tottuneena, rahapulassaan ryöstänyt ja puukottanut jonkun. Häntä ei tuomittu, koska hän oli veteraani. Minulla on vain valokuva udmurttipojasta, joka Izhevskin keskusaukion ikuisen tulen edessä katsoo uhmakkaasti ja avoimesti kohti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Sodassa tapetaan ja tullaan tapetuiksi. Miksi USA, EU ja NATO eivät halua Ukrainaan rauhaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aika hölmöä ruveta ulkopuolisia syyttelemään.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Varmaan Tshetshenian sodatkin olivat EUn masinoimia?
EU ainakin haluaa rauhaa ja edistää sitä lempein keinoin mm pakotteilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lavrov sanoo että pakotteet Venäjää vastaan vaarantaa Ukrainan rauhan! Tarkoittaako se että Venäjä nyt hyökkää Ukrainaan. Tähän astihan Venäjä on kiistänyt ollenkaan operoivansa Ukrainan rajojen sisällä.
Minua vähän säälittää Lavrov. Joutuu median eteen kun Putinilla varmaan flunssa. Pistetään syöttämään epäloogista pajunköyttä toimittajille. Siitä voi tulla persoonallisuushäiriö. Ehkä Lavrov vielä komennetaan valokuvamalliksi eri asuissa isä putinin tyyliin.
http://www.hs.fi/ulkomaat/Ven%C3%A4j%C3%A4n+ulkomi...

Seppo Paasikallio

Sanktioiden asettaminen Venäjälle Ukrainan nukkehallituksen pyynnostä kertoo, että EU täysin hyväksyy Ukrainan hallituksen aloittaman kansanmurhan itäosissa maata. Se kertoo myos EUn kannatuksen sodan jatkamiselle.

Venäjähän yrittää saada neuvotteluja aikaan Poroshenkon ja idän edustajien välillä. Poroshenko on kaikin voimin vastustanut neuvotteluja parasiittien kanssa, kuten hän kutsuu venäläisiä maanmiehiään. Sanktiot tulevat helpottamaan Poroshenkon kieltäytymistä neuvotteluista,

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei suomalaisia enään voi huijata eikä mustaa pestä valkoiseksi. Se joka on venäläisten puolella ei voi puolustella nykyhallintoa Venäjällä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jos Seppo avaisi ikkunan niin huomaisi että se idästä noussut aurinko on jo liki puolenpäivän korkeudella ja samalla voi huomata myös sen että Putinin ilta jo lähenee.

Markku Laaksonen

Ei säälitä tippaakaan Lavrovin kohtalo käsikassarana.
Sensijaan Venäjän propaganda jaksaa hämmästyttää yksipuolisuudellaan ja yksinkertaisuudellaan, kuinka tyhminä Venäjä pitää koti-ja ulkomaista yleisöä, että se uskoisi kaiken soopan, jota operetin tähti Lavrov & kuoro esittää. Tyyli on kuin Molotovilta peritty.
Göbbels olisi kateellinen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Putin on sanonut, että Ukrainassa ei ole yhtään venäläistä sotilasta. Tai, jos onkin, niin he ovat omalla lomalla olevia sotilaita.

Tähän on uskominen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pojat eivät edes tienneet, minne heidät lähetettiin ja miksi...

http://www.reuters.com/article/2014/09/12/us-ukrai...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Noinhan se on, venäläistymisprosessi vaan ei ole edennyt niin pitkälle kuin kuvitellaan. 500 km itään Moskovasta ja venäläisyys on vain pintasilaus. Kun istuu vaikka Izhevsk-Kazan -sähköjunaan voi kuullakin enemmän muuta kuin venäjää. Venäjä on paitsi läpeensä uralilainen myös läpeensä turkinsukuisten aluetta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mielenkiintoista. Lännessä kyllä tiedetään Venäjästä todella vähän.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minusta koko maailman pitäisi pyytää esim. Tshetsheenialta anteeksi. Miksi suostuimme ymmärtämään todellisuutta vasta Ukrainan kohdalla:
http://yle.fi/uutiset/tsetseenipakolaisen_pysaytta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset