Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Ulkomaalainen ei pääse enää internettiin Venäjällä

  • Netissä Ufassa, budto by... ...
    Netissä Ufassa, budto by... ...
  • Tässä infotyrmäys ulkomaalaiselle, joka havittelee nettiin.
    Tässä infotyrmäys ulkomaalaiselle, joka havittelee nettiin.

Ulkomaalainen ei pääse enää internettiin Venäjällä

Pieni ryhmä suomalaisia oli palaamassa matkalta Udmurtiaan ja Bashkortostaniin. Paluumatkalla 17. elokuuta saavuimme Ufaan, suureen Bashkortostanin pääkaupunkiin. Majoituimme vuokrattavaan huoneistoon.

Kaikki näytti olevan valmiina myös nettiä varten. Olimmekin viikon jo olleet Uralin luolilla netin ulottumattomissa. Udmurtian kylässä oli toiminut kyläkirjaston internetyhteys moitteettomasti elokuun alussa. Emme mitenkään voineet kuvitella, että se oli viimeinen kerta.

Kännykät ja kannettavat käyntiin ja menoksi. Yhteyksiä oli runsaasti tarjolla. Kas, eipä ilman salasanaa pääsekään. Eipä hätää, asunnon vuokraaja tietää sen varmasti. Hän tekstasi oitis meille salasanan ufanet46:tta varten. Yhdistyi, mutta ei sittenkään: connected, mutta no internet access. Tunnin tuloksettoman pähkäilemisen jälkeen otin uudelleen yhteyttä asunnon tarjoajaan, joka ei osannut neuvoa muuta kuin yleisiä uudelleen kokeiluja.

Yksi meistä sai sitten kännykkäänsä tiedon, mistä on ilmeisesti kyse: 31.7. annettu lakiesitys siitä, että jokaisella internetin käyttäjällä pitää olla oma henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana operaattorilta, oli astunut voimaan 14.8.

Tämän uuden tiedon pohjalta jälleen otin yhteyttä vuokranantajaan, joka auliisti ilmoitti Ufanetin palvelunumeron ja, että asunnon internetyhteys on muotoiltu NN:n nimelle. Ystävällinen asiakaspalvelija viittasi uuteen lakiin ja antoi ymmärtää, että voimme päästä nettiin vain saamalla henkilön NN käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Vuokranantajan kautta NN välitti ystävällisesti nettiavaimensa. Mutta emme tienneet, mitä niillä tehdä, miten päästä tilaan, johon ne voi kirjoittaa. Koska nettiasian tuloksettomassa selvittelyssä oli kulunut jo kolmatta tuntia eikä meillä ollut mitään erityistä pakottavaa tarvetta päästä nettiin, luovutimme tässä vaiheessa ja läksimme mieluummin seikkailemaan kaupungille. Sekä Ufassa että parin päivän päästä Pietarissa kävi selville, että myöskään kahviloissa ei pääse enää nettiin.

Entä jos meillä olisikin ollut jokin pakottava tarve päästä internettiin? Miksi nykyajan perusoikeudet viedään matkailijoiltakin?

Olisin mieluummin kirjoittanut heti varsinaisesta mahtavasta matkastamme, ylistäviä kirjoituksia mammuttiluolista, hyvin säilyneistä udmurtti- ja bashkiirikylistä, villimehiläisistä ja kaikesta Venäjän rikkaudesta, mutta sitä ei näytä Venäjä haluavan.

Samaa asiavyyhtiä sivutaan tässä:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1407465959966

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Venäjän touhut menevät koko ajan huonompaan suuntaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tuntuu vaikealta ymmärtää miksi itänaapurissa nyt mennään jatkuvasti huonompaan suuntaan. Maa on ajautumassa hylkiövaltioiden joukkoon jota ei oteta vakavasti vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Luottamus meni (taas)kerrasta.

Varmalta vaikuttaa kuitenkin se että Putin esikuntineen ja taustapiruineen on laskenut kaiken tämän vaivan arvoiseksi lopullisen tavoitteen kannalta. Itä-Ukraina ja Krim eivät sen vaivan arvoisia ole.
Luvassa lienee siis vuosikausia kestävä, vähintään kylmä sota. Todennäköisesti paljon pahempaa, ainakin se vaihtoehto tulee ottaa vakavasti.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Missäköhän vaiheessa tuo laki on vaivihkaa peruttu? No pääasia, että on peruttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset