Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Totuus vihreiden ydinvoimakannasta

Totuus vihreiden ydinvoimakannasta: Suuri osa vihreistä ajaa ydinvoimasta luopumista kokonaan

Jämsän puoluekokouksen alettua perjantaina julkaisi jo lauantaina taas osa lehdistöstä vihreiden ydinvoimakantaa käsitteleviä juttuja (ennen kuin asiaa varsinaisesti käsiteltiin puoluekokouksessa sunnuntaina), jotka perustuivat vain yhteen ydinvoimalle myönteiseksi ymmärrettävään puheenvuoroon. Ne antoivat ymmärtää, että ydinvoima jakaisi vihreät siihen myönteisesti ja kielteisesti suhtautuviin. Tämä ei pidä paikkaansa.

Todellisuus kävi ilmi sunnuntaina 8.6., kun puoluekokous äänesti poliittisen ohjelman ydinvoimaa koskevasta kohdasta, siitä, että lisätäänkö siihen kohta: On luotava ohjelma ydinvoimasta luopumisesta siirtymäajan kuluessa. Äänestys oli varsin tiukka, mutta enemmistö ei kannattanut (136 lisäämisen puolesta, 178 vastaan). Tässä toisella sivulla: http://www.vihreat.fi/files/liitto/Poliittisen%20ohjelman%202014%20muutosehdotukset%20lopullinen.pdf

Enemmistö siis kannatti pohjamuotoilua: Kalliin ja vanhanaikaisen ydinvoiman roolia Suomen

energiantuotannossa ei ole syytä lisätä. Tästä joku huomautti jo ensimmäisen puheenvuoron jälkeen, että lauseen voi ymmärtää niin, uuden ja nykyaikaisen ydinvoiman roolia sen sijaan voi lisätä. Tämä ehkä ymmärrettiin vitsiksi, mutta lause on oikeasti kaksitulkintainen (vähintään). Prosodiset painotusseikat eivät näy kirjoituksessa. Tämä lause ei ehkä ole kovin selkeä, mutta kielteinen ydinvoimalle se on. Täällä s. 2: http://www.vihreat.fi/files/liitto/Poliittinen_ohjelma2014stilisoimaton.pdf

Maanantaina lukemani lehdet kyllä mainitsivat asiallisesti äänestyksestä, mutta eivät nostaneet sitä suureksi otsikoksi. Aivan hyvin asiasta olisi voinut kirjoittaa artikkelin otsikolla: Vihreistä suuri osa kannattaa ydinvoimasta luopumista. Siinä media on oikeasssa, että ydinvoima jakaa vihreitä. Se jakaa vihreät ydinvoimaan kielteisesti ja erittäin kielteisesti suhtautuviin.

Vihreiden ydinvoimamyönteisyys on nähtävästi lähinnä median pullauttama kupla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jukka Mäkinen

Niin, vihreillehän sähkö tulee töpselistä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Väittäisin, että se jakolinja menee voimakkaan kielteisesti ja neutraalisti suhtautuvien välillä. Ydinvoimalobbaajia ei kai varsinaisesti ole.

Omakin kanta on, ettei Fennovoiman tai OL4:n projektien tilanne vakuuta. Riskit jäävät kuitenkin yhteiskunnalle. Fortumille taas myöntäisin vaikka heti luvan kytkettynä kaukolämpötunneliin pk-seudulle. Kuulun varmaan niihin neutraalisti suhtautuviin, joiden mielestä monipuolinen energiaportfolio on hyvästä ja vahva riippuvuus Venäjästä pahasta.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Enemmistö vihreistä vastustaa ydinvoimaa.

Mutta mikä porukkaa tämä on:

http://viite.fi/

http://akutalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140724-...

Ydinvoimakanta näyttää olevan lähellä omaani, vaikka he ovat vihreitä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ilmeisesti arviolta ne 10 %, jotka suhtautuvat tavallista myönteisemmin tai neutraalisti. Ilmeisesti pohjamuotoilu oli sen verran epämääräinen, että kelpasi heillekin.

Mielestäni ydinvoiman alasajon kannattajien määrä oli sikälikin yllättävän suuri, että ilmeisesti tiedotusvälineiden ja näiden harvan äänekkään ansiosta minulla oli kuva, että vihreiden kanta ydinvoimaan olisi paljon myönteisempi yeisesti ottaen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tuo vihreät saa sähkönsä töpselistä on hauskaa folklorea, jota voi heitellä, jos ei viitsi ajatella.
Itse sään sähköä työntämällä töpselin pistorasiaan.
Eikö tärkeintä kuitenkin ole, että sitä ei saa tuolista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset